Посетете една много приятна екопътека, съчетаваща романтиката на планината с прохладата и аромата на морския бриз. Избягайте за малко от шума на големия град и се потопете в неповторима горска атмосфера.

Екопътека “Калето” се намира до красивият черноморски град Обзор. Той е само на 45 км южно от гр. Варна и на 68 км от гр. Бургас.

Пътеката се простира сред море от красива природа край северозападната страна на курортното градче. Началото на маршрута започва непосредствено след последните хотели и продължава по асфалтирана алея към гората. Тук има информационна табела, както и малък паркинг, където можете да паркирате и да продължите пеша.

След около 300 м достигате до местност “Габъра” и същинската част на екопътеката. Тук има още един паркинг, на който можете да оставите автомобила си и да се впуснете в едно невероятно приключение.

Нататък пътеката навлиза в гората и интересните места следват едно след друго. Първо се отклонявате вдясно по малка горска пътечка, която ви отвежда в местност “Аязмото”. Тук ще откриете страхотно място за пикник и почивка, “подсилено” с масивно барбекю. А до него се намира и митичният лековит извор, който сега е каптиран. За него се носят предания и легенди, че водата му притежава лечебна сила.

След това пътечката ви връща закратко на асфалтираната алея. Малко по-нататък следва друга горска пътека, която ще Ви отведе до друго интересно място. Тук се намира Чешмата на мечката, а до нея и емблематичният ѝ пазител – каменната мечка.

След това по красиво мостче ще достигнете до “Първомайската поляна”. Името ѝ е дадено от местните жители, тъй като тук се провеждат ежегодни празненства на Първи май. А на нея има всичко необходимо за изкарване на една пълноценна почивка сред природата. Има изградени множество места за хапване, както и огромни барбекюта. Има също и интересни дървени люлки за децата, а и достатъчно простор за приятни игри и спорт.

Тук, наблизо, има и красив малък водопад, който за съжаление, през летните месеци е пресъхнал. До него се стига по красива пътека вдясно от поляната, която преминава през малка рекичка и се изкачва в гората. След около 40-50 м трябва да се отклоните вдясно и да направите кратко екстремно спускане. Така ще слезете в дерето и ще стигнете до подножието на водопада.

А в горния край на “Първомайската поляна” екопътеката продължава нагоре и ще Ви отведе до крайната точка – останките от древната крепост “Козяк”. Нататък маршрутът започва леко да се изкачва и преминава през красиви горски участъци, мостчета и места за почивка. Навсякъде има информационни табели, както и бледа червена маркировка по дърветата. По-нагоре терена става по-стръмен и малко натоварващ, но затова пък има достатъчно места с пейки, на които да направите кратка почивка. На по-стръмните участъци по екопътеката има изградени много интересни дървени стълби.

А след най-стръмният участък по маршрута се излиза на широк черен път, като тук трябва да завиете надясно. Следва леко и приятно спускане, като внимавате да не подминете отклонението за пътеката след около 120 м вляво. Можете лесно да се ориентирате по лампите със соларни панели, които са поставени по целият туристически маршрут.

Следва още малко изкачване и ще достигнете до платото. Тук, по пътеката, отново има едно приятно място, на което да спрете за кратка почивка.

После трасето става равно и продължава през гората, а ако се огледате, ще успеете да забележите руините на античната крепост “Козяк”. Имайте предвид, че по-голяма част от нея все още не е разкрита. А не след дълго ще достигнете до южната страна на платото, където ще откриете една уютна и тиха полянка. Тук мястото е перфектно за пикник и почивка след изморителната разходка.

После можете да продължите напред по южната пътечка, която ще Ви отведе отново на черния път, през който минахте по-рано. След това поемате наляво по него и след около 200 м ще достигнете до пътеката, която ще Ви върне обратно до “Първомайската поляна”. А оттам поемате по асфалтираната алея и се връщате в началната точка на маршрута.

Можете да комбинирате тази разходка с посещение на още едно интересно място наблизо – нос Емине.

Препоръки:  Екопътека “Калето” е идеално място за кратка уикенд разходка сред природата. Подходящо приключение за цялото семейство или пък за страхотен пикник с приятели.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 4 км

Време за изминаване: 2:20 ч

Най-ниска точка: 51 м

Най-висока точка: 152 м

Изразходвана енергия: 300 kcal