Това е едно от последните непокътнати и уникални кътчета по нашето Черноморие, които привличат със своята невероятна хармония и чар.

Плаж Иракли се разпростира на 70 км от Варна и само на 10 км южно от гр. Обзор. Неговата дива морска ивица е с дължина от близо 3 км и е характерна с девствената си природна красота, изпъстрена с редки растителни видове, някои от които са записани в Червената книга на България. Тя все още е незастроена с изключение на един малък район около устието на река Вая.

Местността край морския бряг е защитена територия, което е съхранило всички прелести на тази неземна идилия. Плажната ивица е изключително просторна, застлана с фин и чист пясък, осеян с нежно оформени овални камъчета. От запад тя е обградена с обширен горски пояс, осигуряващ перфектни условия за къмпингуване. Не случайно през летните месеци околността е изпълнена с многобройни любители на уединението сред природата.

3d панорамен изглед

В околността на Иракли природата е създала и друга впечатляваща забележителност – нос Емине. Той се врязва гордо в морето на около 5 км южно от дивата местност и допълва чаровното обаяние на този прекрасен район. Това ви дава възможност за една релаксираща разходка, която ще допълни приятните емоции от това неповторимо място.

Маршрутът, който ще ви изведе до каменистия нос, започва в южния край на плажната ивица, непосредствено преди указателните табели. Трасето в началото си представлява черен път, който се изкачва над плажа. Следвайки жълтата маркировка, след около 200 м, ще се отклоните по тясна горска пътечка, която започва със стръмно изкачване. Напред тя става доста приятна и ви превежда през дивата широколистна гора над морския бряг. И само след около 50 минути ще се озовете до дървения вълк край село Емона, а в далечината ще се насладите на специфичния релеф на нос Емине, за който можете да прочетете в следната статия – Нос Емине – с поглед отвъд хоризонта.

Препоръки: Пътеката до нос Емине е добра алтернатива за посещение на тази необикновена забележителност и ще ви спести „приключенията“ по разбития път до с. Емона. През студените месеци районът е характерен с леденият си бриз, който се носи покрай морския бряг.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 5 км

Време за изминаване: 1:30 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 200 м

Изразходвана енергия: 200 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока