Това е един много впечатляващ каскаден водопад. Със своята височина от 20 м, както и с интересните си скални форми е страхотно място за разходка. Освен него, този маршрут ще ви отведе и до още едно скрито бижу край Солник. Това е малък, но много симпатичен водопад. Струята му се стича плавно през V-образна скала, в която водата е прокопавала своя път в течение на хиляди години. А отдолу се е образувало неголямо, но дълбоко езерце, в което плуват „акули“.

За да се открият водопадите, се поема по приятен селски път в южния край на Солник. Още в самото начало на маршрута бях силно впечатлен от красотата на това място. Гледката беше художествена комбинация от обширни зелени поля, а на заден план се извисяваха склоновете на Източна Стара планина. Снимките не могат да пресъздадат напълно тази вдъхновяваща картина, но все пак…

След краткият и равен участък, следва приятно спускане надолу покрай полета със земеделски посеви. В най-ниската си точка, трасето преминава край една реновирана помпена станция и прави лек десен завой. На това място панорама отново беше внушителна, а източните дялове на планината още по-близо.

После маршрута продължи на запад и след около 300 м достигна гората. Тук, малко след далекопровода има У-образен разклон, на който и двете му разклонения отвеждат до красиви места. Първо поех надясно… Последва кратко спускане, което достигна до малка уютна полянка. Тя е идеално място за любителите на хапването сред природата. А долу в дерето се е спотаил един мъничък водопад, който нарекох „малкия“ Скок. Той е викок около 2,3 м и е много спокоен. А водната му струя е успяла да издълбае дълбок басейн под него. Отгоре погледнат, приличаше на блато покрито със зелена растителност. Но какво беше изумлението ми, когато стигнах до него… Оказа се, че това е много интересна продълговата скала с формата на език. А с малко повече въображение, може да се оприличи на акула.

След като се насладих на този симпатичен, малък бисер се върнах горе при разклона. Сега тръгнах наляво към „гвоздея“ на програмата. Пътеката се спуска стръмно надолу и не след дълго извежда до голяма масивна скала. И пред мен се разкри страхотна и впечатляваща гледка. Озовах се в горната част на водопад Скока, на около 20 м височина. Тук се е събрала много красота на едно място. Първото нещо, което прави впечатление е, интересната скална преграда, която прилича на язовирна стена и спира реката. А водата се движи край нея, като накрая преминава през тесен канал и се плъзга стремглаво надолу. Встрани край скалите има тясна и стръмна пътечка, отвеждаща чак до долу. Там гледката е още по-зашеметяваща. Водопада разкрива всичката си прелест… А вдясно, скалите изпъкват с интересните си образувания.

3d панорамен изглед

След като разгледах и това интересно място, реших да продължа разходката още малко. За тази цел се върнах назад, малко преди да се достигне до помпената станция. Вдясно има една отбивка, която се спуска надолу в южна посока. Ориентирането беше лесно по далекопровода, който се движи успоредно на пътя. След около 1,5 км маршрута ме изведе до буйната и красива река Двойница. Тя извира от планината и носи с течението си най-различни скални образци и минерали. По нейните брегове открих много интересни и красиви каменни късове. А за тези, които обичат приключенията, ще имат възможност да продължат на запад срещу течението. На няколко места има плитки бродове, които се пресичат лесно без обувки. А ландшафта в района е невероятен…

Друг туристически обект наблизо е Орлов камък – един много по-буен и също толкова красив водопад, който се намира край с. Горен чифлик.

Препоръки: Лек и приятен маршрут, който е подходящ и за деца с изключение на финала – слизането под Скока. В основната си част, трасето е по открит терен, който може да се измине внимателно и с автомобил. А общото разстояние до водопадите е около 3 км.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 6 км

Време за изминаване: 1:50 ч

Най-ниска точка: 90 м

Най-висока точка: 270 м

Изразходвана енергия: 650 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока, и до достигане на реката