В дебрите на красивата гора край с. Горен чифлик, в сърцето на резерват „Шерба“, се е сгушило едно изящно творение на природата – водопад Орлов камък.

Достъпът до него е много лесен и приятен. В южният край на селото при селската чешма, се поема по разбит асфалтиран път, който навлиза в гората. Тук в началото можете да паркирате и да продължите пеша, ако искате да се насладите максимално на природата.

Маршрутът, който ви предстои е лек и с плавна денивелация. Първото нещо, което ще видите по трасето, са няколко селскостопански постройки с интересни животинки и не само…

Нататък продължавате по пътя следвайки релефа на дерето, където спокойно тече река с красивото име Армера. Малко по-нагоре ще достигнете до една отбивка, която е вляво от трасето. Можете да се отклоните за малко и да проучите мястото. Ще откриете една изоставена ловна хижа, която се намира на малка, симпатична полянка.  А по тясна пътечка се стига до самата река.

Следващото интересно място, което ще намерите напред по маршрута, е едно страхотно място за пикник. Ще го познаете по бариерата на входа, която възпрепятства влизането на автомобили. То е изградено от местната ловна дружинка и притежава всички „екстри“  за целта. На него има няколко заслона с пейки и маси, удобно барбекю, както и течаща вода. А отпред има голяма и сенчеста поляна, което го прави страхотно през лятото.

А нататък, най-интересното  тепърва предстои… И така неусетно се приближавате към водопада, който ви очаква. Но малко преди това ще преминете покрай една голяма поляна с изоставени постройки, на която са се провеждали съборите на селото по времето на комунизма. До нея започва черен път, който води надолу в дерето. А там се крие друго, много приятно място, на което също можете да си направите пикник след разходката. На него има всичко необходимо за една ползотворна и вкусна почивка сред природата.

Но, преди това… Да се насладим на красотата. Следва Орлов камък – едно буйно превъплъщение на реката. Той се намира малко по-нагоре по пътя. Ще го откриете лесно по указателната табела, която ви показва пътеката към водопада. Малко преди него има малка беседка за почивка. И на финала, пред вас ще се открие скална тераса, от която с приятен звън се спуска водата на Армера. Тя преминава плавно през две различни нива с обща височина около 10-15 м. А встрани, през обрасла пътечка, имате възможност да слезете чак долу, достигайки малкото езерце под водопада, над което се издига величествено огромна скала.

3d панорамен изглед

Този маршрут може да се комбинира с посещение на друг интересен водопад наблизо – Скока.

Препоръки: Това е страхотна възможност за приятна и релаксираща разходка с цялото семейство. Най-подходящото време за това е пролетта и началото на лятото, когато реката е пълноводна.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 5 км

Време за изминаване: 1:20 ч

Най-ниска точка: 55 м

Най-висока точка: 150 м

Изразходвана енергия: 400 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока