Екопътека край скален манастир „Кара пещера“

Скален манастир “Кара пещера” се намира по еко маршрута от с. Манастир до с. Староселец. До него може да се достигне и от двете села, като той се намира точно по средата на екопътеката. Трасето е без маркировка, но има достатъчно указателни табели, въпреки че няма как да се загуби човек.

И така аз избрах за начална точка с. Манастир – едно малко и затънтено селце намиращо се между гр. Девня и гр. Провадия. На главния път, който преминава през селото има поставена указателна табела за началото на маршрута. Намира се точно до моста, който минава над Манастирска река. Оттам се тръгва по черен път, който се движи край реката и не след дълго напуска селото. Излиза се на голяма поляна и се достига до един разклон, като ние тръгваме по дясното разклонение. Следват няколко пресичания на малки поточета по изградени симпатични мостчета и не след дълго навлизаме в гората.

Малко по-нататък минаваме покрай хубава селска чешма и продължаваме напред по приятен черен път, който следва дерето на реката. След около 3,5 км от селото достигаме до голяма поляна, на която има изграден стар заслон.

Тук трябва да се отбием вляво и изкачвайки се по приятна тясна пътечка достигаме до скален манастир “Кара пещера”. Той е изграден от две части. Вляво е основната част, която представлява голям скален заслон, в който са изградени монасешки килии. Вдясно е по-малката част, която представлява едно общо скално помещение. Тук до него има тясна пътека, по която човек може да се изкачи върху скалния масив и да се наслади на гледката отвисоко.

След като разгледате манастира се връщате долу и продължавате напред. Но преди това, ако вече сте изгладнели или изморени, тук вляво в края на голямата поляна има една скрита малка полянка. На нея има изградени маси и пейки, а в непосредствена близост има една малка чешма (Ловджийска или Гълъбова, както я знаят местните). После продължаваме напред през гората и след още малко достигаме до друга голяма и красива поляна. Тук вдясно също има приятно място за пикник. След поляната отново навлизаме в гъста и красива гора и след съвсем малко стигаме до „Иванчова чешма“. Тук отново има чудесно място за пикник и почивка. Изградени са маси и пейки, а има даже и импровизиран плот. А в коритото на чешмата е идеално място за охлаждане на питиетата.

Оттук нататък трасето продължава напред по широка и приятна горска пътека и ни отвежда в дерето. На това място се пресича Манастирска река по интересен дървен мост. Нататък еко маршрута продължава по тясна пътека по ръба на дерето и така след около километър ни отвежда до една огромна и красива поляна – местност Лагера. Тя е идеално място за пикник, спорт и игри на воля. Тук също има чешма – много интересна с кръгла форма и множество чучури.

Дотук може да се стигне лесно и от село Староселец по асфалтиран път, което прави поляна лесно достъпна и за автомобили. Нататък, след като се продължи по този път към селото, след кратко изкачване се излиза на голямо открито пространство, от което се открива хубава панорама към низината.

Този маршрут може да се измине и по обратен път от с. Староселец към с. Манастир. За тази цел може да се стигне до голямата поляна по асфалтирания път и да се остави автомобила тук.

Препоръки:  Добър и интересен еко маршрут  с много малка денивелация. Идеален, както за кратка разходка, така и за изминаване с велосипед. С интересни неща за разглеждане и доста места за пикник. Подходящ целогодишно и без необходимост от допълнителна екипировка.

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 7 км

Време за изминаване: 1:00 ч

Най-ниска точка: 120 м

Най-висока точка: 298 м

Изразходвана енергия: 430 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока