Това е едно чудесно място за семейна разходка и пикник. Маршрутът ще ви преведе по интересна екопътека с много чешми и места за почивка.

Скален манастир “Кара пещера” се намира по еко маршрута от с. Манастир до с. Староселец. До него може да се достигне и от двете села, като той се намира точно по средата на екопътеката. Трасето е без маркировка, но има достатъчно указателни табели, въпреки че няма как да се загуби човек.

И така, аз избрах за начална точка с. Манастир – едно малко и затънтено селце, намиращо се между гр. Девня и гр. Провадия. На главния път, който преминава през селото има поставена указателна табела за началото на маршрута. Намира се точно до моста, който минава над Манастирска река. Оттам се тръгва по черен път, който се движи край реката и не след дълго напуска селото. Излиза се на голяма поляна и се достига до един разклон, като ние тръгваме по дясното разклонение. Следват няколко пресичания на малки поточета по изградени симпатични мостчета и не след дълго навлизаме в гората.

Малко по-нататък минаваме покрай хубава селска чешма и продължаваме напред по приятен черен път, който следва дерето на реката. След около 3,5 км от селото достигаме до голяма поляна, на която има изграден стар заслон.

Тук трябва да се отбием вляво, и изкачвайки се по приятна тясна пътечка, достигаме до скален манастир “Кара пещера”. Той се състои от две части. Вляво е основната, която представлява голям скален навес, под който са изградени няколко монасешки килии на различни нива. А две от тях са свързани с тесен тунел, който се преминава лесно.

3d панорамен изглед

Вдясно е по-малката част, която е съвкупност от няколко самостоятелни скални ниши. В тях има издялани олтари и скамейки, а по стените им, могат да бъдат открити старобългарски руни. Тук встрани, има тясна пътека с издълбани стълби, по която човек може да се изкачи върху скалната канара и да се наслади на гледката отвисоко. При по-внимателно разглеждане на „покрива“, могат да се забележат няколко улея, издълбани в скалата, които да събират и насочват дъждовната вода към скалната обител.

След като разгледате манастира се връщате долу и продължавате напред. Но преди това, ако вече сте изгладнели или изморени, тук вляво, в края на голямата поляна има една скрита малка полянка. На нея има изградени маси и пейки, а в непосредствена близост има една малка чешма (Ловджийска или Гълъбова, както я знаят местните). После продължаваме напред през гората и след още малко достигаме до друга голяма и красива поляна. Тук вдясно, също има приятно място за пикник. След поляната отново навлизаме в гъста и красива гора и след съвсем малко стигаме до „Иванчова чешма“. Край нея е най-доброто място за барбекю и почивка в района. Изградени са маси и пейки, има даже и импровизиран плот. А в коритото на чешмата е идеално място за охлаждане на питиетата.

Оттук нататък трасето продължава напред по широка и приятна горска пътека и ни отвежда в дерето. На това място се пресича Манастирска река по интересен дървен мост. Напред еко маршрута продължава по тясна пътека по ръба на дерето, и така след около километър ни отвежда до една огромна и красива поляна – местност Лагера. Тя е идеално място за пикник, спорт и игри на воля. Тук също има чешма – много интересна с кръгла форма и множество чучури.

От поляна трасето продължава към с. Староселец, като прави кратко изкачване. Малко по-нагоре се излиза на голямо открито пространство, от което се открива хубава панорама към низината.

Този страхотен маршрут може да се измине и в обратна посока – от с. Староселец. За тази цел, от центъра на селото по асфалтиран път, се поема към местност Лагера, където автомобила се оставя и разходката продължава пеша.

Препоръки:  Добър и интересен еко маршрут  с много малка денивелация. Идеален, както за кратка разходка, така и за изминаване с велосипед. С интересни неща за разглеждане и доста места за пикник. Подходящ целогодишно и без необходимост от допълнителна екипировка.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 7 км

Време за изминаване: 1:10 ч

Най-ниска точка: 120 м

Най-висока точка: 298 м

Изразходвана енергия: 430 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока