Загадъчният замък е скрит някъде по дивите язовирни брегове на Цонево, а откриването му гарантира едно малко авантюристично приключение.

Впечатляващата постройка, изградена в средновековен стил, е трябвало да изпълнява ролята на пожаронаблюдателна кула. Предполага се, че е възникнала по идея на бившия главен архитект на Варна – Симеон Саралиев. Мястото, където се издига изящната сграда, е изключително диво и живописно. Достигането до него по суша се осъществява по черен път, който започва на около 3 км от с. Аспарухово, при заслона край чешма „Паничката“.

В началото трасето навлиза в гъстите дъбови гори, като след километър ще ви изведе на обширно земеделско поле. Там е удобно да оставите своя автомобил и да продължите приключението пеша. Маршрутът продължава на изток и предлага множество красиви гледки към язовир „Цонево“ и с. Дебелец. А наоколо из полята волно си пасат стада от крави.

След около 2,5 км се поема на юг и се пресича още един голям селскостопански блок. В неговият далечен край се достига гористия пояс, обграждащ най-големия язовир в Североизточна България. Напред трасето преминава в тясна горска просека, която извежда до чашката на водоема. И там пред вас изведнъж ще се разкрие неподправената дива красота на района, изпълнена с впечатляващи гледки и подсилена с „оглушителната“ тишина на околността…

Остава да се спуснете надолу по тясната камениста пътека и да достигнете съвсем близо до необятния и просторен бряг на язовира. Така следвайки неговите плавни извивки ще забележите загадъчната средновековна кула в далечината. Тогава гарантирано ще изпитате онова авантюристично чувство на задоволство, което дава мотивация за нови бъдещи приключения.

Достигайки до „старинната“ постройка ще установите, че нейното предназначение на практика е доста по-различно от заплануваното. В нея са създадени всички удобства за пълноценна почивка – разположена на едно невероятно красиво място, далеч от въздействието на цивилизацията. Замъкът се извисява на отвесна скала и разполага с повечето съвременни екстри като вътрешна камина, интересен басейн, външно барбекю и впечатляваща панорамна площадка на покрива. И в този момент в главата изниква въпросът: „Как е създадено това масивно творение насред нищото“.

3d панорамен изглед

В допълнение, наоколо има още интересни места, които допълват дивата романтика на това необикновено място. Съвсем наблизо се намира висока панорамна скала, осигуряваща всеобхватна гледка към невероятната природна идилия наоколо. А в долния край на „имението“ грациозно в скалите се плискат кристалните вълнички на язовира…

3d панорамен изглед

Препоръки: Маршрут с подчертано изследователски характер. Трасето в основната си част се разпростира по открит терен. Препоръчително е използването на GPS навигация с трака, който ще откриете тук.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 7,5 км

Време за изминаване: 2:30 ч

Най-ниска точка: 60 м

Най-висока точка: 200 м

Изразходвана енергия: 600 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока