Ако търсите кратка и приятна разходка край Варна, съчетана с вкусен пикник на тихо и спокойно място – посетете скален манастир “Монасите”.

Началото на маршрута се намира непосредствено до с. Аврен. Малко преди селото, по пътя от Садово, има указателна табела. Оттам се поема по удобен черен път, който се спуска надолу и преминава покрай гората.

Не след дълго се достига до обширен земеделски блок. Тук, вдясно, има интересно малко езеро, покрай което има орехова градина. Мястото е много живописно, но за съжаление, не е достъпно. А малко по-надолу, вляво от пътя, можете да забележите началото на красив скален масив. Именно в неговия южен край се намира скален манастир “Монасите”, известен и с името “Благовещение”.

А продължавайки нататък, маршрутът навлиза в приятна широколистна гора. Не след дълго ще стигнете до едно много уютно място, което се намира вляво от пътя. Тук има изграден страхотен заслон за пикник, както и масивно барбекю. А атмосферата е неповторима – много спокойна и идеална за пълноценна отмора.

Самият скален манастир “Монасите” се намира малко по-нагоре. Дотам се стига по много интересни дървени стълби. Те ще ви изведат до широка площадка в подножието на скалите. До скалната обител се достига по обезопасени метални стълби. Манастирът се състои от три свързани килии. В първата има издълбан скален олтар с формата на кръст. Във втората е изсечен отвор, служещ за прозорец, а в третата килия – две скамейки.

3d панорамен изглед

След като разгледате манастира, можете да се качите по тясна пътечка горе на скалите. Тук ще се насладите на открилата се панорамна гледка към цялата равнина, а в далечината ще забележите внушителни планински масиви.

В района има и селска чешма, която се намира съвсем наблизо. До нея можете да стигнете като продължите по пътя и завиете вляво. След около 200 м ще стигнете до един голям орех и малка полянка, на която се намира Стефановата чешма.

Препоръки:  Много лек и приятен туристически маршрут. Подходящ за кратка семейна разходка и пикник в близост до Варна. Без необходимост от допълнителна екипировка, освен провизии за хапване. До скалния манастир може да се стигне и с автомобил.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 1 км

Време за изминаване: 0:50 ч

Най-ниска точка: 196 м

Най-висока точка: 236 м

Изразходвана енергия: 60 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока