Този маршрут ни отвежда до скални манастири “Свети Георги” и “Градище”, както и до едно необикновено място – древно тракийско светилище.

Началната точка е в покрайнините на с. Петров дол.  До там се стига от центъра на селото по уличката вляво по посока гр. Провадия. Лесно ще забележите указателната табела на едно дърво, показваща посоката към скален манастир “Свети Георги”. 

Излизайки от селото се поема по левия черен път, който ни отвежда в гората. Следва стръмна приятна пътека, която ни отвежда горе на платото. Тук тя се разделя на две – лявата е нашата цел, която е основната част от трасето.  Но първо се отбиваме надясно и продължаваме по тясна пътечка, която по-нататък продължава върху огромна скала. И така скоро достигаме едно уникално място – в края на скалата се открива невероятна панорама към равнината и гр. Провадия. Малко под нивото на тези скали от южната им страна има няколко монашески килии, които не са достъпни за съжаление. Това е скален манастир “Градище”.

3d панорамен изглед

След като се насладим на магията на това мястото се връщаме обратно и продължаваме напред по основния маршрут през гората. Съвсем скоро, вдясно от нас ще се открие още едно необикновено място. Това е голям скален масив, който се извисява над долината. По него има интересни следи, оставени от древните обитатели на тези места. А гледката е уникална…

След това продължаваме по тясна горска пътека, която не след дълго ни извежда на една красива поляна с хубава панорама. Тук на едно дърво вдясно има указателна табела за посоката. Завиваме надясно и се спускаме по песъчлива и стръмна пътечка, по която стигаме до една селска чешма – “Баба Янина чешма”.  Тук се прави ляв завой и след около сто, двеста метра се достига до една друга поляна.  На нея има изградена маса с пейки за почивка и хапване. Вдясно от тях в скалите се намира манастир “Свети Георги”. Той е на десетина метра над земята и до него се достига по удобни дървени стълби. Състои се от една единична килия, която е добре поддържана и има много икони.

3d панорамен изглед

След като разгледаме скалния манастир, продължаваме нататък. В долния край на поляната има тясна пътека, по която стигаме до още една интересна чешма – “Дядо Пенюва чешма”. Тук завиваме надясно и по широка и приятна горска пътека се изкачваме до едно обширно поле. Тук горе минава черен път, който обикаля цялото плато. Първо тръгваме надясно и след около 700 м достигаме до отсрещния му край. Тук зад дърветата се намира друго уникално място – Тракийско светилище. За да се стигне до него се преминава през тесен гъст пояс от дървета. Самото място представлява голяма открита скала с невероятен изглед. В далечината се вижда скален манастир “Градище” с неговите недостъпни монасешки килии. Тук  в основата на скалата има една неголяма скална ниша, до която се достига отстрани през гората.

След като разгледаме и това вълшебно място се връщаме назад. Ако имате още сили и желание за разходка, можем да продължим още малко напред. Минаваме покрай мястото, от което се качихме на платото и продължаваме по черния път. Не след дълго навлизаме в гората и след около 300 м достигаме до края на маршрута – “Иван – Ганчова чешма”. Тук е идеално място за пикник и почивка. Уединено приятно място с дебела сянка и студена вода… Оттук е продължавала пътека, която води към други интересни места, но е обрасла и непроходима.

Тук, в близост има и друг, много приятен туристически маршрут – местност Голямата канара и каньона на „Седемте одаи“.

Препоръки: Този маршрут е с ниска степен на трудност. Подходящ е за преминаване единствено пеша. Може да се измине през всички сезони. Не е необходима допълнителна екипировка, освен фотоапарат и нещо за хапване.

*На картата трасето е изобразено в червен цвят.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 6,5 км

Време за изминаване: 1:30 ч

Най-ниска точка: 187 м

Най-висока точка: 306 м

Изразходвана енергия: 550 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока