Местност “Голямата канара” е едно неповторимо природно творение. С нейните причудливи скални форми и магнетична атмосфера, ще остави във вас букет от приятни емоции.

Началото на маршрута се намира в северния край на с. Петров дол, до един голям стопански двор. Тук се поема по черен път, който заобикаля постройките от дясно. Продължавайки по него ще достигнете до малък мост, по който ще излезете от другата страна на дерето. В далечината ще забележите самостоятелна изоставена сграда, до която трябва да стигнете. Тук, при нея можете да оставите автомобила си, защото нататък се продължава пеша.

Поемате на северозапад през полянката и достигате до един черен път, който заобикаля горския масив. Тръгвате по него и след около 50 м ще забележите тясна пътечка вдясно. Тя продължава криволичейки през участък от бодливи храсти и дръвчета.

Малко по-нататък трасето започва да се спуска надолу. Тук, трябва да открием една друга пътечка вдясно, която е по-трудно забележима. Тя ще ви изведе през храсталаците до местността “Голямата канара”. След още малко ще достигнете до ръба на страхотен каньон. Тук гледката е уникална и особено въздействаща. Пред вас се открива огромен “кратер”, заобиколен от непристъпни скали. В далечният му край ще забележите огромен скален масив. Това е “Голямата канара”, а цялата местност наоколо, представлява защитена територия.

Продължаваме напред по скалата и се любуваме на гледката. Трябва да достигнем до края на скалния хребет, в чийто край има една висока скала, приличаща на малък остров. Малко преди нея се прави леко слизане по няколко скални стъпала.  Като стигнете до “островчето” отново се огледайте във всички посоки. Ще останете без думи от невероятните природни творения, които ще видите. А напред ясно се виждат, килиите на скалния манастир, издълбани в “Голямата канара”. Те са седем на брой, затова го наричат и с името “Седемте одаи”.

3d панорамен изглед

След като се насладите на гледката трябва да се върнете малко назад – слизайки от скалното островче и оттам да се спуснете внимателно по сипея до дъното на каньона. Вече сте долу и можете отново да се огледате наоколо. Това е още една гледна точка, от която да усетите магнетичното влияние на това необикновено място. А назад се виждат няколко други скални ниши в хребета, по който минахте преди малко.

После поемате по пътечката, която води към “Седемте одаи”. Малко преди достигането на “Голямата канара”, се преминава през тесен горски участък. В него тече рекичка, която трябва да прекосите по някакъв начин. През лятото тя е пресъхнала, но през друг сезон ще трябва да го направите, преминавайки по няколко малки камъка.

А самата скална забележителност “Голямата канара”, представлява огромен скален масив с триъгълна форма и стъпаловиден релеф от източния край. По него можете да се изкачите и отново да огледате района на каньона. Ще се удивите от интересните и живописни меандри, които е оформила природата преди много време.

Наблизо има и друг интересен туристически маршрут – до скални манастири „Свети Георги“ и „Градище“.

Препоръки: Впечатляващ туристически маршрут, с малко повече изследователски характер. Подходящ за изминаване през сухо и ясно време. За ваше улеснение, можете да ползвате gps данните на трасето в секция “GPS файлове” на сайта.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 4/6

Обща дължина: 1 км

Време за изминаване: 1:00 ч

Най-ниска точка: 87 м

Най-висока точка: 137 м

Изразходвана енергия: 100 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока