Този маршрут предоставя приятна и лека разходка в покрайнините на с. Могила. Той ще ви преведе през красив скален пейзаж до един малък и изящен водопад.

Началната точка се намира в центъра на селото, при моста на главната улица. Поема се на запад по зелена пътечка,  следваща малък поток. По пътя ще попаднете на няколко порутени постройки и кирпичени огради, които имат свой уникален чар. За момент ще ви се стори, че времето е спряло…

Малко по-нататък пътеката, преминава в асфалтирана улица, по която се излиза от селцето. Следва пресичане на реката през плитък брод. Встрани има удобно място, където прескачането е съвсем лесно. А напред, трасето продължава към гората и започва леко да се изкачва. Навлиза се в тесен каньон, изпълнен с буйна растителност. Вдясно се извисяват високи непрестъпни скали, които придават значителна живописност на района.

Ще преминете покрай голяма скала, под която има подземна ниша. Имате възможност да се качите на нея и отгоре да огледате красивата околност.

Следващото интересно място по маршрута е уникалната „Лековита чешма“. Нейната ледена вода извира от недрата на голяма скална канара, а предания и легенди говорят за лечебната ѝ сила. Малко по-напред има друг уникален извор, който „наднича“ през овална скална цепнатина. А около него, всичко е покрито с наситено зелена растителност.

В края на маршрута, пътечката прави стръмно спускане към дерето. Там ще откриете голяма скална „галерия“, в чийто край грациозно се спуска водопад Шарлъка. Неговата струя преминава по тесен канал, който водата е издълбала във времето. А скалите наоколо изглеждат много футуристично.

3d панорамен изглед

След като разгледате водопада, можете да прескочите рекичката и да навлезете в каньона  от дясната страна. Тук ще видите и други интересни неща. Освен прелестното ждрело, в скалните масиви на изток, ще забележите и една огромна „глава“.

Препоръки: Този туристически маршрут е значително кратък и лек, затова е добра идея да го комбинирате с друг. В близост се намират скалните манастири „Гюре Бахча“, които са изключително красиви, а мястото където се намират е особено въздействащо. Имайте предвид, че трасето дотам е със значително по-висока трудност.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 1,3 км

Време за изминаване: 0:20 ч

Най-ниска точка:167 м

Най-висока точка: 202 м

Изразходвана енергия: 60 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока