Началната точка на обиколката е от пътя Варна – Белослав малко след селищно образувание “Орехчето” и преди пицария “Тримата Мускетари”. Маршрутът е без маркировка, но ориентацията не е трудна. През по-голямата си част представлява приятен черен път, който преминава през красива гора.

В началото трасето е с лека денивелация, а след като навлезе в гората поема наляво и преминава в леко изкачване. След около километър достигаме до У-образно кръстовище. На отиване тръгваме наляво, а като завършваме разходката ще се върнем на това кръстовище от другото разклонение на пътя. Нататък трасето продължава на изток през гората само направо. След около 600 м преминаваме през кратък открит участък и отново навлизаме сред приятна широколистна гора. След още 700 м достигаме до кръстопът, на който има едно дърво с табела за поставени хранилки за диви животни. Такава хранилка има на около 50 м в една отбивка по пътя, който продължава наляво.

Ние продължаваме надясно с леко спускане и минаваме покрай едно сечище. И така стигаме в близост до автомагистрала “Черно море” и кв. Звездица. Минаваме покрай малка приятна полянка подходяща за пикник и почивка. Малко по-нататък излизаме на чакълен път, който ни отвежда до тунел под магистралата, през който се излиза в покрайнините на Звездица.

Тук поемаме обратно следвайки чакъления път с леко изкачване и достигаме до една GSM базова станция, до която има импровизирана дървена пейка за почивка. Тук трасето преминава в широк черен път, който на места има коловози. Така движейки се в тихата и приятна гора достигаме до едно сечище. Наоколо е много красиво.

Оттук нататък пътя отново преминава в удобна и широка горска пътека, която ни отвежда до У-образното кръстовище, през което минахме на отиване. Така спускайки се стигаме до дерето, от което започна нашата разходка. Преди да си тръгнем обаче, можем да продължим приключението още малко. Има още един път, който се движи в самото дере и е много приятен. Покрай красиви дървета, полянки и цветя наоколо, той ни отвежда до едно много приятно местенце край малък поток. Там е супер приятно за почивка и хапване.

Преди тръгване можете да се разходите в посока на пицария “Тримата Мускетари” по пътя за Белослав. На около половин километър има черен път вдясно, който достига до брега на Варненското езеро.

Препоръки:  Релаксиращ маршрут сред красива гора.  Удобен за излет или спорт. Подходящо време за изминаване е през всички сезони. Не е необходимо допълнително оборудване.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 11 км

Време за изминаване: 1:20 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 186 м

Изразходвана енергия: 840 kcal

GPS трак: изтегляне