Невисокият връх е малко планинско изкушение, допълващо харизматичното природно обаяние на Еленския Балкан, а покоряването му е едно зареждащо преживяване.

Чумерна е най-високият връх на Елено-Твърдишката планина – красива част от Стара планина. Той притежава една скромна височина от 1536 м, което го прави сравнително леко и приятно предизвикателство. Достъпът до неговото подножие е лесен и се осъществява от най-високата точка на Твърдишкия проход. На самото отклонение е поставена указателна табела към хижа „Чумерна“, което ще ви помогне да се ориентирате безпогрешно. Пътят нагоре е асфалтиран и подходящ за лек автомобил. Той преминава през красивите буйни гори на Балкана и достига само на 2 км под хижата.

Там е обособен малък паркинг, откъдето приключението продължава по стар чакълен път, който някога е бил напълно проходим. По него се достига до подножието на върха, точно в края на местната ски писта. Поглеждайки нагоре към нейното началото, можете да се настроите за предстоящото стръмно изкачване. Но преди това продължете още малко напред до старата хижа „Чумерна“. Освен че си заслужава да разгледате нейната масивна постройка, по този начин ще преодолеете малко по-плавно наклона към върха. От нея маршрутът продължава напред по червената маркировка достигайки отново пистата, след което продължава непосредствено по нея.

Участъкът, който ви предстои всъщност е най-стръмната част от прехода, но е сравнително кратък. Изкачвайки се постепенно нагоре поспрете за малко и не пропускайте да обърнете глава назад. Ще имате възможност да се насладите на красивата планинска гледка, разкриваща се на запад. При ясно време, пред вас ще изплува от облаците живописната средна част на Стара планина, чак до нейният първенец – връх Ботев.

Достигайки най-високата точка на ски пистата, най-тежката част от маршрута ще остане зад вас. Напред трасето е с много лек наклон и предоставя една приятна и зареждаща разходка. Недалеч в неговият края ще забележите и радарната сграда на военните, която се намира на самия връх. Теренът наоколо е открит, което подарява букет от магнетични гледки към източните дялове на нашата красива Старопланинска верига.

Въпреки неприветливото си име, идващо от неговия променлив климат, времето на върха често подарява лъчезарни усмивки. Това подсилва приятното усещане за спокойствие и уединеност, за което спомага и неговата отдалеченост от населени места. От тези дадености, в миналото, са се възползвали многобройни партизански чети, както и доста известни хайдути, едни от които са били самите Хаджи Димитър и Панайот Хитов.

3d панорамен изглед

На слизане от върха можете да се възползвате от друг, малко по-дълъг маршрут, който крие още някои интересни места. Трасето се спуска по северния склон на Чумерна, следвайки зимната маркировка – металните пилони с жълта маркировка. Маршрутът преминава по сравнително добър черен път, който навлиза в гората.

След около 1 км, вдясно от трасето, трябва да откриете тясна и едва забележима пътечка. Тя ще ви изведе до малко открито пространство насред гората. Там, по открития склон, ще попаднете на една впечатляваща каменна „река“. Тя е оформена от безброй малки камъни, разляли се надолу, образувайки причудлива панорамна морена. Поспрете за миг на това магнетично място, възползвайки се от малката люлка и се полюбувайте на живописната картина пред вас…

От тук нататък маршрутът навлиза навътре в гората и ще ви напомни, че сте дълбоко в планината. Определено можете да се изгубите, ако не следвате закачливата маркировка по дърветата. А тя ще ви отведе до следващото причудливо образувание, което този път е от съвсем различен характер. Това е едно много интересно дърво, приличащо досущ на дракон, въпреки че е наречено „дървото-динозавър“. С помощта на подходящата „художествена“ украса нещата идват на мястото си.

Малко по-нататък горската пътечка ще ви заведе и до един странно изваян от природата камък, наречен „Царския трон“. Неговите форми, придаващи му вид на „кресло“ привличат силно вниманието. Дали в тях има древна човешка намеса, нямам как да знаем със сигурност, но определено изглеждат впечатляващо.

Това всъщност беше и последната забележителност по този приятен планински маршрут. Остава само да изкачите стръмната пътечка до горе и ще се озовете на броени метри от хижа „Чумерна“.

Препоръки: Изкачването до връх „Чумерна“ е едно сравнително леко и приятно преживяване. Неговото покоряване е подходящо и за хора с по-малко опит и физическа подготовка. А за по-напредналите, които имат желание да прекарат повече време в планината, съществува един по-дълъг маршрут. Неговото начало се намира малко след разклона от главния път, при красивата и добре поддържана „Хайдушка поляна“ (зелена маркировка). По този начин приключението ще е още по-пълноценно, а на финала ще можете да се възползвате от страхотните условия за вкусен пикник сред планинската природа.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 4/6

Обща дължина: 10 км (14 км от Хайдушка поляна)

Време за изминаване: 4:00 ч (5 ч от Хайдушка поляна)

Най-ниска точка: 1200 м (1120 м от Хайдушка поляна)

Най-висока точка: 1536 м

Изразходвана енергия: 900 kcal (1200 kcal от Хайдушка поляна)

GPS трак: изтегляне