Направете си един приятен излет сред природата. Оставете за малко ежедневните ангажименти и се насладете на девствената гора, съвсем наблизо край града.

Началната точка на този приятен маршрут е от ул. Извор в гр. Аксаково. Минава се покрай лозовите масиви, след което трасето навлиза в гората. По него има положена синя маркировка, стигаща до с. Доброглед. В началото има стръмно изкачване, преминаващо по тясна пътека, което е и най-тежката част от маршрута. След това до края се върви по широк и добре отъпкан черен път. Теренът е подходящ и за каране на велосипед и АТВ. След изкачването, напред ще откриете доста малки полянки подходящи за пикник, както и една селска чешма с името Параджика, до която има удобно място за хапване и почивка (дървени пейки и маси).

Малко преди с. Доброглед, непосредствено след вилната зона, черният път завива наляво (юг), а нашият маршрут продължава напред по широка пътека, след което преминава през малко дере. След навлизането в селото се продължава на зиг-заг, през неговите тесни улици, по посока югозапад. С малко помощ от местните лесно се намира черния път, водещ към с. Калиманци. От тук се следва черната маркировка, но определено и без нея ще е много трудно да се загуби човек. Отново се преминава през красив горски масив по почти равнинен терен. А по пътя, на няколко места има симпатични пейки за почивка.

Към края на маршрута следва леко спускане, което ще ви отведе до малък поток. При него има направено дървено мостче, но предполагам, че се ползва само пролетта, когато рекичката е по-пълноводна. До него има изграден и един заслон, подходящ за пикник и кратка почивка.

Напред следва леко изкачване и след около километър трасето излиза на обширна поляна, над която се вижда Калиманци. Следва асфалтиран път със средно голям наклон, който извежда непосредствено до входа на селото. И, ако сте изгладнели през този приятен преход и не си носите храна, решението е лесно. През няколко преки напред се намира механа „Калимански хан“…

Препоръки:  Много приятен и релаксиращ маршрут с ниска степен на трудност. Подходящ за изминаване през всички сезони. А трасето е идеалено и за изминаване с велосипед.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 12 км

Време за изминаване: 3:20 ч

Най-ниска точка: 134 м

Най-висока точка: 341 м

Изразходвана енергия: 1000 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока