Разходката по екопътека “Батаклията” край с. Чернево, е едно приятно горско приключение. Интересните места, които ще откриете тук, в съчетание с тихата и спокойна атмосфера, ще ви осигурят пълноценно прекарване и отмора.

Екопътеката започва в покрайнините на селото, точно до паркинга на комплекс “Барите”. Маршрута е маркиран със синя маркировка, както и добре обозначен с указателни табели.

Първата интересна забележителност, която ще можете да разгледате по трасето, е едно Тракийско светилище. То представлява голям скален масив, в който има издълбани няколко церемониални олтара. До него се стига по стръмна пътечка, след около 150 м, вдясно от основния маршрут.

След това се връщате обратно и продължавате по екопътеката, преминавайки през много приятна широколистна гора. Не след дълго ще достигнете до отклонението за следващото интересно място. Това е един красив горски извор – Св. Николай Чудотворец. За него се поема наляво, а разстоянието до там е около 1 км.

Продължава се по стръмен черен път, който след изкачването прави десен завой и продължава покрай един далекопровод. Тук, при следващия стълб, трябва да завиете наляво и да продължите напред. По пътя за извора, ще откриете и едно чудесно място за пикник. То е оборудвано с масивно барбекю и удобен заслон. Намира се непосредствено до една селска чешма.

Нататък остава още малко (около 200 м). Ще достигнете до табела, която ще ви упъти, точно къде е пътечката, водеща до извора. Той се намира в едно дълбоко и живописно дере. Тук, долу, има и рекичка с едно малко, симпатично водопадче.

3d панорамен изглед

След това, трябва да се върнете обратно до разклона и да продължите напред по маршрута към местност “Батаклията”. Нататък, екопътеката прекосява няколко интересни деренца, както и един малък поток, който се преминава по малки камъчета.

И така, неусетно, наслаждавайки се на успокоителната тишина и неповторима природна красота, ще достигнете до едно страхотно място в гората – местност Батаклията. Тук, на симпатична и сенчеста полянка, има всичко необходимо за изкарване на една пълноценна почивка сред природата. На нея има изградени няколко пейки с масички, както и красив заслон. Има също и масивно барбекю за вкусни мезета, както и чешма за студени питиета…

А в близост, се крие и един малък, интересен водопад. Той е на две нива, всяко от които е високо около 4 м. Намира се долу в дерето, и до него се достига сравнително лесно, по стръмна горска пътечка. За да стигнете до там, е необходимо да се спуснете от поляната надолу по пътя и да пресечете рекичката. Ще видите една дървена пейка, покрай която трябва да минете, за да откриете пътеката. А, гледката е впечатляваща – водата се спуска спокойно, по изваяни скални тераси и продължава необезпокоявано, надолу в дерето.

След като се насладите на това красиво място, е време да продължите нататък. Поемате в посока – “Барите” (има табела). Следва кратко изкачване, което ще ви изведе на голяма и просторна поляна. Ще достигнете до един кръстопът, на който има информационна табела. Наляво, пътя води към с. Баново, а надясно – към с. Чернево.

Нашият маршрут продължава надясно, и вече по червената маркировка. Следва удобен черен път, който преминава през няколко обширни поляни, като терена е открит и слънчев. А на места, се откриват красиви гледки към околността.

След това, екопътеката отново навлиза в гората. Преминава покрай няколко сечища и достига до красив боров масив. Той се разпростира на склона, точно над механа “Барите”.

От това място започва плавно спускане, и маршрута ни извежда от гората, в покрайнините на с. Чернево. Тук, трябва да се направи десен завой, и преминавайки покрай едно малко езеро, ще влезете в двора на комплекс “Барите”. Това е и краят на нашия маршрут. А тук, може да поразгледате интересните места за забавление, както и китните, цветни градинки.

Препоръки: Интересна екопътека в близост до Варна, подходяща за семейна разходка и пикник. Подходящо време за посещение – през всички сезони.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 9,5 км

Време за изминаване: 3:20 ч

Най-ниска точка: 155 м

Най-висока точка: 306 м

Изразходвана енергия: 750 kcal

GPS трак: изтегляне