Във времена изпълнени от чести варварски набези, укрепеното селище е било един малък оазис на важния средновековен кръстопът край днешна Добруджа.

Крепост „Динея“ е разположена до малкото село Войвода, на 13 км северно от Нови пазар. Отклонението за твърдината се намира на около километър преди табелата на селището. Поема се вдясно по черен път, който отвежда до плитко дере, където пресича малък поток. Трасето прави ляв завой и продължава на запад успоредно на рекичката. След около 500 м ще забележите малка купчина камъни, която обозначава едва забележима пътечка. Тя прави кратко изкачване и ще ви изведе в югозападния ъгъл на обширно плато, което има неправилна трапецовидна форма.

В този край руините на военното укрепление са все още добре видими и подсказват за мащабите на античното строителство. Въпреки че природата е превзела почти изцяло района на защитното съоръжение, ясно се открояват неговата отбранителна линия, както и основите на жилищните постройки.

Но най-интересната част от крепостта се намира малко по-нататък. Това са кулите при нейния вход, които са почти изцяло възстановени. Те ще ви впечатлят с изящната си овална архитектура и внушителна дебелина. Челният фланг обаче, е бил най-уязвим за нападения поради спецификата на терена. За неговата по-добра защита, отпред е изградена втора, спомагателна отбранителна стена.

3d панорамен изглед

Зад защитния вал на укреплението можете да разгледате и останките на жилищната част и спомагателните постройки. Учудващо, там все още се откриват автентични артефакти. Силно впечатление правят огромните глинени делви, както и фрагменти от красиво оформени колони. Именно в един такъв древен съд през 1972 г са открити най-запазените находки. Те наброяват оръжия, медни съдове, земеделски сечива и различни битови предмети. В наши дни те могат да бъдат разгледани в Регионалния исторически музей на гр. Шумен.

В момента, в района на античното укрепление се извършват разкопки, които да допълнят наличната информация за предназначението на крепостта. Според натрупаните проучвателни данни, тя е създадена и използвана още през III в. пр. Хр. Била е разположена на стратегически кръстопът, където са преминавали древните римски пътища „Дуросторум“ и „Абритус“. Това донякъде обяснява нетипичното ѝ разположение, на място, в което няма добра пространствена видимост. Това обстоятелство е било частично компенсирано чрез наблюдателен пост, изграден на високата могила, която се извисява съвсем наблизо.

А пред отбранителния вал има и няколко удобни беседки, предлагащи приятни условия за кратка почивка.

Препоръки: Лек и много кратък маршрут, който ще вземете на един дъх. Имате възможност да комбинирате тази разходка с посещение на археологическия резерват „Плиска“, който се намира съвсем наблизо. А недалеч, ще откриете едно много живописно място, което предлага малко по-диво и неповторимо приключение. Това е сухоречието на Канагьол, в което се помещават множество интригуващи скални светилища. Най-известното сред тях е храм „Хайдушки къщи“ край с. Полковник Таслаково.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 1 км

Време за изминаване: 01:00 ч

Най-ниска точка: 220 м

Най-висока точка: 250 м

Изразходвана енергия: 100 kcal

GPS трак: изтегли

* Посочените данни са за движение в едната посока