Скалното аязмо е едно от многото загадъчни светилища, изпъстрили горите на Странджа. А неговата предполагаема магическа сила е подплатена с древни легенди.

Митичното планинско оброчище е обгърнато от дивната зеленина на дълбока и стръмна клисура, чийто долни склонове докосват поречието на Велека. Неговата лесна достъпност благоприятства за големия интерес на много туристи от цялата страна. То се намира в зеленото сърце на Странджа, близо до главния път Малко Търново – Царево. Отбивката към светилището е добре обозначена и започва при моста, пресичащ най-голямата река в района. От там се поема по сравнително добър чакълен път, който следва извивките на речното корито, пресичайки живописната местност Качул.

След малко повече от 5 км се достига до разклон, където има малък импровизиран паркинг. Напред ви очаква стръмно изкачване по разкалян на места път, от който може да останете без дъх. Спрете за момент и се насладете на заобикалящата ви природна красота. Наоколо се е разстлала буйна зелена пелена, обгърната от завладяващата тишина. Тишина, украсена с мелодични птичи песни и нежния шепот на гората.

В дългоочаквания край на изкачването ще се озовете на малка равна полянка. Там под прохладната сянка на вековните дървета се намира едно приятно място за кратък отдих. Покрай него ще откриете и тясната пътечка, спускаща се стръмно към дерето, в което блика митичния извор – Индипасха.

За него съществуват много предания и легенди. Най-известната от които е, че в далечни времена селянин изоставил слепия си бивол в гората. Не след дълго обаче, животното се появило съвсем здраво и зрящо. След време, когато зрението му отново отслабнало, цялата история се повторила. И така още няколко пъти. Накрая човекът решил да проследи клетото добиче, което го отвело до вълшебен извор, в който то си оплаквало незрящите очи…

Слизайки долу в Язменския дол, ще се озовете на едно необикновено място, където енергията се усеща с всички сетива. Една част от нея се създава от ореола на самото светилище, а другата е белязана от съдбите на многобройните посетители. Там те са окачили най-различни свои вещи по околните дървета, оставяйки ги в „нищото“ между земята и небето, с тайно упование и надежда за изцеление.

3d панорамен изглед

Самият извор се намира в основата на голяма надвиснала скала. Неговите кристално чисти води образуват малко езерце, от което вярващите отпиват и наплискват очите си, а други просто хвърлят монета за късмет. Дали мистичната сила на светилището е дала отговор на техните молитви, вероятно е въпрос на непоклатимата им вяра…

В местността около оброчището природата е била щедра, дарявайки я с много дива красота. А рекичката, преминаваща в близост, е изваяла многобройни каскадни водопадчета по пътя си. Едно от тях се намира в дерето, на около километър преди Индипасха. Ако сте по-наблюдателни, лесно ще забележите красивите му скални форми през дърветата. Остава да се спуснете по едва доловимата пътечка до него, за да се насладите на неизчерпаемата зелена палитра на Странджа планина.

3d панорамен изглед

Препоръки: Участъкът от трасето към древното светилище, преминаващо край Велека, е част от веломаршрута „Тур Странджа“, което е идеална възможност да го изминете с велосипед. А, ако на идване преминавате през Малко Търново, не пропускайте да посетите още едно място, изпълнено с много мистика и страхопочитание. За него можете да прочетете в следната статия – „Некрополът до Малко Търново – древното наследство на траките“.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 7 км (1.5 км от разклона)

Време за изминаване: 3:00 ч (60 мин.)

Най-ниска точка: 60 м

Най-висока точка: 200 м

Изразходвана енергия: 600 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока