Това е една малко позната местност, където природата е дала воля на своето въображение. Благодарение на което са се появили множество уникални скални шедьоври.

Туристическият маршрут, който води към нея започва в южните покрайнини на гр. Белослав. За да стигнете до там трябва да поемете по ул. „Трети март“, която започва от фериботния комплекс и завършва извън града, с удобен асфалтиран паркинг. По пътя нагоре се откриват интересни гледки към Варненското езеро, а наоколо е пълно с кактусови полета, които са особено красиви през юни. А малко над паркинга е обособено и едно страхотно място за пикник на открито, от което можете да се възползвате в края на приключението.

След като оставите автомобила и продължите напред, ще се озовете край голямо открито пространство, под което има обрасло дере. Първите скални образувания, които можете да разгледате по маршрута, се намират още на отсрещния хълм. Те са част от Побити камъни – групата Авренска поляна. За да стигнете до тях трябва да се спуснете надолу по черния път. Ще преминете покрай селската чешма „Чучурката“, а след това продължавате по пътечката вдясно. Тук се навлиза в гората, след което трябва да се изкачите нагоре по възвишението. На върха на склона се намират множество скали с интересни форми и различни размери, „разпиляни“ на площ от около един декар. Някои от тях са копие на класическите формирования, които се намират край с. Слънчево.

3d панорамен изглед

След като разгледате скалните образувания, трябва да се върнете обратно, почти до паркинга и да поемете на юг покрай Авренската поляна. Пътеката продължава през гората, като малко по-нататък излиза на широк черен път. Напред ще се насладите на тишината и спокойствието, което цари тук. В клоните на дърветата е пълно с пойни птици, а по земята се срещат най-различни растения. А на места по трасето има липи, които през юни изпълват атмосферата със своя неповторим аромат.

След около 700 м трябва да се отбиете вляво по тясна и доста обрасла пътека. Тя извежда до едно „кръстовище“, от което се поема наляво. Тук отново се преминава на удобен черен път, като по него се изминават около 430 м. След това е необходимо да се отклоните по друга пътека вдясно от пътя. По нея продължавате надолу към дерето, където ще откриете една интересна скала, в която има неголяма пещера – Долна Капладжа. Нейните форми са много специфични. Имат някаква странна прилика с къщата на Фред Флинстоун. Освен това разполага с овален вход и „капандура“ на покрива.

А съвсем наблизо е и друго красиво творение, което не случайно е обявено за защитен природен обект. То представлява голям скален масив с неповторим геоложки строеж. А в подножието му се намира пещера Горна Капладжа. За да стигнете до тях продължете около 60 м в дерето, след което поемете по пътечката, изкачваща отсрещния му склон. И най-горе, пред вас ще изникне голяма канара, изпълнена с разнообразие от причудливи форми. А повърхността на масива е силно ерозирала, което му придава необичайна визия. Цялото образувание наподобява много голям пясъчен замък. В задната му част ще откриете нещо като скална пътека, по която можете да се изкачите горе. Оттам се открива интересна гледка към околността, а в далечината се забелязват крайните квартали на Варна.

А за финал на приключението, продължете още малко нагоре през гората. Като излезете от нея ще се озовете на малка полянка, на която има устроено място за пикник и почивка. И все пак, ако екшънът не ви е достигнал, то нататък има още какво да се види. Просто продължете напред по черния път, който се спуска леко надолу. След това поемете по дясното отклонение и потърсете почти незабележимата пътечка вляво, чието начало започва на около 80 м след него. Тя пресича гората и извежда до недълбоко дере, в което е скрита последната и най-малка пещера, наречена Кара Капладжа. Нейната неголяма ниша е разположена в основата на скалите, а формите й са причудливо оформени от природата.

Препоръки: Сравнително лек и приятен маршрут с изследователска насоченост. Въпреки подробното му описание, е необходимо да използвате навигация, тъй като по трасето има много разклонения. На картата по-долу можете да видите и алтернативен маршрут (означен в оранжево), който е почти изцяло по отъпкан черен път. Той е малко по-кратък, но по него има открити участъци, което го прави не толкова приятен за изминаване през летните месеци.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 6 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 90 м

Най-висока точка: 176 м

Изразходвана енергия: 250 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока