В необятните гори, покрити с цветни пелени, там където лъкатушат хиляди реки, нарисували своите творби… Всичкото това, е нашата Странджа планина.

Водопад Казанчето е малък, но обаятелен водоскок, който се е образувал на един от южните притоци на река Велека. Потънал е дълбоко във вековния лес на местност Св. Богородица, недалеч от странджанското село Кости. То не е много голямо, но притежава вековна история, която изпъква още в началните метри на маршрута. А той е маркиран в зелено и започва от центъра на селището, премивайки през южните му покрайнини.

Трасето продължава напред, пресичайки обширната долина на река Велека. А нейните буйни води се преодоляват по стар въжен мост, който е една от атракциите по маршрута. Наблизо могат да се забележат и старите основи на виадукта, подсигурявал преминаването на някогашната теснолинейна жп. линия от Ахтопол. Те стоят стърчащи на полето, открояващи се някак неестествено на фона на заобикалящата ги красота.

Достигайки гората, нататък се поема на изток по лош черен път, който следва речната низина. В околността е изключително диво и живописно, типичната природна картина, характерна за територията на цяла Странджа планина. По трасето ще откриете и интересни табели, описващи характерните растителни и животински видове в този неподвластен на времето район.

След около километър, малко след добре устроения заслон „Крайнеро“, маршрутът прави отклонение вдясно, като започва плавно изкачване по близкия хълм. В неговата най-висока точка черния път преминава в тясна горска пътека, която се спуска в Богородишкия дол, намиращ се от другата страна на възвишението. Остават ви само още 200 м, за да достигнете плитката клисура, където се спотайва нежното природно творение – водопад Казанчето.

Неговият водоскок не е особено голям, но въпреки това мястото впечатлява със своето спокойствие и диво уединение. Водната му струя се спуска плавно и грациозно в дълбок и объл вир, който рекичката е оформяла хиляди години. А околната скала е дала своето гостоприемство на буйните водни растения, изпълнили цялата палитра на прелестно зеленото обаяние на планината.

3d панорамен изглед

В близост до водопада, в територията на местност Света Богородица, местните хора са изградили едно страхотно място за отдих. На него, през месец август, те честват празника на светата майка – покровителка на село Кости. В нейна чест, малко по-нагоре на отсрещния хълм, е построен малък параклис, в който се извършва тържествената литургия. А в дървения храм, освен типичните за тези светилища атрибути, е сътворено и едно малко плитко аязмо.

След като разгледате тези впечатляващи места, имате възможност да изберете един алтернативен за връщане маршрут. Той поема на запад покрай малката рекичка на водопада и ще ви разкрие някои уникални неща. Тук в околността, когато настъпи пролетта, едно красиво и рядко растение допълва цветната горска феерия. Това е Странджанската зеленика – храстовидно растение, което се среща единствено тук. Неговото силно разклонено стебло е вечно зелено, а цветовете му имат магнетично лилав цвят.

Минавайки покрай рядката Зеленика, на около 900 м след водопад Казанчето, ще трябва да излезете от речния дол, поемайки по дясното отклонение. То прави стръмно изкачване и преминава по хребета на близкия хълм. Пътечката се движи на запад, като на финала прави стремглаво спускане по посока на селото, следвайки тясно живописно дере. И в края си ще ви изведе до заслон „Крайнеро“, от който се връща до Кости по познатото за вас трасе.

Препоръки: Маршрутът до водопад Казанчето е страхотен, интензивно релаксиращ, и ви дава неповторимата възможност да се докоснете до рядката Зеленика. Парк „Странджа“ е единственото място в България, където тя може да се види в естествената й среда. Имайте предвид, че трасето на места е със стръмни изкачвания, което го прави неподходящо за малки деца. Друго по-подходящо място за семейна разходка край Кости е Райков вир, за който можете да прочетете тук.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 4/6

Обща дължина: 3 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 20 м

Най-висока точка: 200 м

Изразходвана енергия: 250 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока