Недалеч от Варненското езеро, на границата на индустриалният апокалипсис, се намира малка живописна падина, в която хората са съградили само хубави неща.

Село Падина се намира само на 9 км южно от гр. Девня. То е сравнително малко, но въпреки това притежава неповторимо обаяние. Неговото местоположение не предлага някакви изключителни природни дадености. По-голямата част от харизматичното му излъчване се дължи на творческото мислене и трудолюбие на месните жители. Освен с педантичната чистота и подреденост, китното селце впечатлява и с малките си, но очарователни забележителности.

Още в централната част на селото гостоприемно ще ви посрещне местната отрудена „Жътварка“. Вдясно от нея изпъква вековната църква „Свето Възнесение Господне“, а в близост е изграден приятен парк за отдих и игри. Обособена е даже и уникална микробиблиотека. Но едно от най-впечатляващите човешки творения наоколо се извисява гордо на близкия хълм. Подобно на самотен морски фар, сияещ в далечината, параклисът над Падина запленява вниманието със своята изящна красота.

За да се докоснете до неговото магнетично излъчване поемете по уличката, преминаваща край парка. В дъното на пресечката, малко преди десния завой, продължете напред покрай стопанските постройки. Ще се озовете в подножието на малкия хълм, където са изградени импровизирани стълби, водещи до параклиса. До него можете да стигнете и с автомобил, продължавайки по асфалтирания път, който след няколко завоя извежда на върха на естествената могила.

Достигайки най-горе, ще се озовете на мъничка полянка с бяла, спретната „къщурка“.  Самата визия на параклиса е особено очарователна. Той притежава интригуваща архитектурна концепция, която допълнително се подчертава от искрящата му белота. А гледката към околността от това неслучайно място е впечатляваща…

3d панорамен изглед

Падина крие и други интересни, но по-малко популярни места, които са разположени в северните покрайнини на селото. Там се извисяват две неголеми възвишения – Малкия и Големия сакар, които ще ви разкрият и дивата част от прелестите на това необикновено място. До тях се стига лесно по стария асфалтиран път, осъществявал достъп до някогашната кариера.

Малкия сакар е неголям полегат хълм, покрит с ниска и тучна растителност. От неговата най-висока точка се открива красива панорамна гледка към цялата равнина. От там ще се полюбувате на тюркоазено синия цвят на утаителното езеро на „Солвей соди“, което прилича на екзотична лагуна. За голямо съжаление обаче, тази красота не е дело на природата, а е престъпление срещу природата. Но въпреки индустриалната дейност в района, тя е успяла да запази част от своят неподправен чар…

За разлика от Малкия, Големия сакар представлява скалист рид, чийто скални форми от източната страна, приличат на огромни колони. Но най-интригуващата част от възвишението се крие зад техните величествени силуети. В следствие на човешката дейност се е оформила голяма овална падина, приличаща на застинал в миналото вулкан. Мястото е с доста апокалиптично излъчване, подсилено от дивата природа, която се е възстановила напълно.

По ръба на кратера има добре оформен черен път, който ще ви изведе до най-високата точка на това необикновено място. Там очаквано ще се впечатлите от живописната гледка, разстилаща се над целия район. А в по-ниската част на хълма, скалните колони са оформили причудливи панорамни „тераси“. Достигането до тях обаче, крие сериозен риск от подхлъзване по неустойчивият сипей.

3d панорамен изглед

Препоръки: Приятно място за разходка, което ще ви откъсне за малко от натовареното градско ежедневие. А само на няколко километра източно се намира и село Разделна, над което се извисяват величествените скали на крепост „Петрич кале“.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 5 км

Време за изминаване: 3:00 ч

Най-ниска точка: 60 м

Най-висока точка: 204 м

Изразходвана енергия: 400 kcal

GPS трак: изтегли

* Посочените данни са за движение в едната посока