Това е един приятен и релаксиращ туристически маршрут, подходящ за цялото семейство. Тук, ще откриете място, в което се сливат много история и красота.

Началната точка се намира до стара чешма в покрайнините на с. Разделна. Селото се намира на около 30 км от Варна. До него се стига по два начина с автомобил. Вариант първи е през Аспарухов мост и по западната страна на езерото през Белослав. Вариант втори е през с. Страшимирово от северната страна на канала, като в Белослав се ползва ферибота за да се премине от другата страна. След достигането на с. Разделна от центъра се завива вляво покрай училището и след няколко преки се стига до подножието на огромната величествена скала на чиито връх се намира крепостта Петрича.  Има два варианта за изкачване до билото. Единият е тясна и много екстремна пътека, вляво от чешмата. Препоръчвам,  да се избере другия вариант – вдясно от чешмата и масите, има широк и удобен черен път. Ще се ориентирате лесно по табелата, поставена на едно дърво. А маршрута е маркиран с жълто – бяла маркировка.

Тръгваме нагоре по сравнително стръмен, черен път през гората. По-нагоре маршрута става малко по-лек и приятен. И така, следвайки маркировката, наслаждавайки се на горската атмосфера, достигаме горе на платото. Тук, завиваме наляво и продължаваме по пътеката покрай телените заграждения (електропастири), по които тече слаб ток. Скоро в далечината ще видим останките от крепостните стени на „Петрич кале“. А там, ще открием едно впечатляващо място, събрало в себе си история и природна красота.

3d панорамен изглед

След като се насладим на невероятната гледка към Варненското езеро и останките от крепостта, тръгваме по обратния път. Пропускаме пътя вдясно, по който се изкачихме и преминавайки под електрическите пастири, продължаваме напред през обширна поляна, на която волно си пасат крави. По удобен черен път с леко изкачване преминаваме покрай гората, която започва в дъното на поляната. След като свърши горския масив, достигаме до едно поле, на което завиваме рязко вдясно и стигаме до ръба на скалите. А оттам отново се открива страхотна гледка към равнината. В далечината се вижда метална пирамида, указваща мястото на скалният манастир, който се намира отдолу в скалите. За да се достигне до него обаче, трябва да се слезе по трудно забележима пътека и да се върви под самите скали. Тя започва на около 150 м преди въпросната метална кула. Пътечката е тясна и малко обрасла.

Достигаме до метална стълба, по която се изкачваме до манастира на височина около десетина метра. Той представлява голяма ниша в скалата с приблизителни размери 5х3 м. А в едната му стената има издълбан и малък церемониален олтар.

След това по обратния път отново се връщаме горе на платото, и продължаваме на северозапад по ръба на скалите още около 600 м. Любувайки се на природата и панорамата, достигаме до една голяма стърчаща скала подобна на зъб, която е с правилна правоъгълна форма. Малко след нея на около 30-40 м вдясно се намира пътеката, по която трябва да се спуснем надолу. Но преди това, ако искате да разгледате още красиви скални образувания, можем да се отклоним и да пордължим около 500 м напред по платото. Ще достигнем до красив скален масив, от който се открива много красива гледка към долината. Тази местност се нарича с интересното име Бобата. А на това място се намират и останки от праисторическо селище, което все още се проучва.

3d панорамен изглед

След това следва да се върнем обратно назад и да достигнем мястото, където се намира пътеката за слизане. Тя е много интересна и в началото криволичи между скалите, след което става по-полегата и минава покрай чешма в гората.

Тук, около нея има паднали дървета, много удобни за почивка и хапване. След като си отдъхнем, продължаваме нататък и не след дълго достигаме до едни стари бунгала, останали от времето на соца. Минаваме покрай тях и излизаме на асфалтиран път, като поемаме надолу. След около 3 км достигаме покрайнините на селото, където завиваме вдясно и по кратък черен път достигаме началната точка – чешмата.

Препоръки:  Добър и интересен маршрут със средна степен на трудност. С много интересни неща за разглеждане. Подходящо време за изпълнение: пролет, лято и есен. Без необходимост от допълнителна екипировка.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 4/6

Обща дължина: 9.5 км

Време за изминаване: 2:50 ч

Най-ниска точка: 15 м

Най-висока точка: 197 м

Изразходвана енергия: 870 kcal

GPS трак: изтегляне