Наречено още „Домът на Слънцето“, то e едно от малкото сакрални места посветени на небесното светило. Неговата обаятелност преплита в себе си мистика и красота в едно. 

Скалната забележителност Палеокастро е разположена в близост до село Хлябово, община Тополовград. Нейното име произхожда от гръцките думи: „палайос“ (древен) и „кастро“ (крепост). И това не е случайно. Предвид подходящия и невероятно впечатляващ релеф, освен светилището, на най-високата точка от скалния рид е съществувала и тракийска крепост.

Достъпът до тези малко популярни творения от миналото е изключително лесен и приятен. Те са разположените недалеч от главния път Тополовград – Хлябово. При разклона към древната забележителност е поставена информационна табела, която насочва към неасфалтираната отбивка. Малко след това е обособен импровизиран паркинг, откъдето се поема по тясна и красива горска пътечка.

Маршрутът напред ще ви преведе през открит и равен участък, изпъстрен с отделни скални фрагменти. След това пътеката постепенно навлиза в гората и след кратко изкачване ще ви разкрие една необикновена скална творба. Тя е оформена от природата на няколко скални нива, всяко от които притежава свои характерни особености и „предназначение“.

Най-долната скална тераса представлява една впечатляваща канара с причудливо заострени форми. При внимателно разглеждане на нейната неравна повърхност, могат лесно да бъдат разпознати следите от човешка дейност. Има няколко ясно различими щерни и други дялани „елементи“, които според изследователите са имали ритуално предназначение. А атмосферата около него е някак странна и загадъчна, в унисон с духа на древното му мистично възникване. И всичко това безмълвно нашепва за останалото, което се спотайва малко по-нататък…

И малко по-нагоре, на следващото ниво, се надига един внушителен скален зъбер. Той всъщност заема централна роля в устройството на тракийското светилище. Интересният му скален гребен е силно наклонен на запад. По този начин неговите неравни източни стени посрещат всяка сутрин изгрева на слънцето. Техните повърхности са богато украсени с различни по размери дискове, с диаметър от 25 до 100 см. Едни от тях са вдлъбнати в скалата, а други имат изпъкнал релеф. Археолозите, изследвали характера на това духовно място предполагат, че то е създадено в култ към бога Слънце. Те са успели да открият над 200 изсечени ринга на цялата територия на Палеокастро.

Неизменна част от древното светилище е последната и най-високо разположена скална група. По нея също могат да бъдат открити отделни слънчеви дискове. Но нейната удобна позиция е изпълнявала съвсем различна функция от останалите. Предвид трудната достъпност на високия скален рид и изключително добрата видимост към подножието, тук някога е била изградена неголяма крепост. Останките от нейните масивни стени могат да бъдат открити лесно по контурите на възвишението.

3d панорамен изглед

Още един от любопитните факти за това специално място е, че независимо от каменистия и предполагаемо безводен терен, траките все пак са успели да открият наличието на вода. Този важен за тяхното съществуване водоизточник се намира в по-ниските нива на красивия хълм. До него води обрасла горска пътечка, започваща малко от второто ниво на скалното светилище. Точно след полянката, на която е обособено удобното място за пикник, от което можете да се възползвате в края на тази зареждаща разходка.

Препоръки: Тази страхотна екопътека ще ви разкрие част от скритите мистични творения в Сакар планина. Маршрутът е сравнително къс и леко натоварващ, което предоставя една приятна възможност за кратка семейна разходка. А в близост се намира друга забележителност от тракийската култура. Това е много добре запазения долмен „Начови чаири“, който се намира на около 3 км западно от село Хлябово. Той е много лесно достъпен и разглеждането му ще ви отнеме не повече от половин час.

3d панорамен изглед

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 2 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 320 м

Най-висока точка: 390 м

Изразходвана енергия: 200 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока