В този маршрут ще посетим още интересни места край гр. Провадия. Това са впечатляващите туристически забележителности скален манастир “Шашкъните” и крепост “Овеч”.

Началната точка на тази приятна разходка е малко преди входа на града. Там, където е поставен един червен автомобил, имитация на “всъдеход”, има стара асфалтирана отбивка. По нея се изкачваме нагоре, преминавайки през един стар мост и покрай неголяма автоморга.

И така, след около 800 м достигаме до вилната зона, която се намира ниско долу, вляво от пътя. Оглеждаме се за една много тясна и стръмна пътечка, по която да слезем на долната улица. Ще се ориентирате лесно – точно там, въпросната асфалтирана уличка преминава през тунел под пътя. Като слезем на нея, продължаваме само направо и нагоре, и преминавайки покрай няколко вили, достигаме гората. От тук вече се виждат красивото плато и скалите, в които се намира скален манастир “Шашкъните”. Встрани се забелязват и още няколко единични монашески килии, издълбани в близост до него.

В началото се движим по широк черен път, сред красива широколистна гора. След известно време достигаме до разклон, където продължаваме направо по тясна горска пътека. Тя ни извежда в подножието на скалния масив, а нагоре продължаваме по интересни стъпала, старателно издълбани в скалата. След като стигнем горе на платото, поемаме наляво и покрай парапета достигаме един железния мост, който води до манастира. Висящият мост е дълъг около 15 м и преминаването през него е приятно екстремно, над зейналата отдолу дълбока пропаст.

В манастира се влиза през неголям кръгъл отвор. Скалната обител се състои от четири големи свързани килии, като трите са на едно ниво, а четвъртата е над тях. През отворите се отрива внушителна гледка към платото и гр. Провадия. Според изследванията, манастирът е основан и използван от монаси-отшелници през XII-XIV век.

3d панорамен изглед

След като разгледаме това митично творение се връщаме назад до мястото, където се качихме на платото, и от там продължаваме напред. Вървейки по пътечката на скалата, достигаме до един ел. далекопровод. Тук можем да погледнем назад… Ще видим скален манастир “Шашкъните” в цялата си прелест – като две очи, които те наблюдават високо от скалата. Оттук продължаваме напред, като трябва да излезем на един черен път. Там трябва да внимаваме, за да не се объркаме. Надясно пътят води до гората, след което слиза от платото. Ние трябва да продължим напред по това разклонение, което минава вляво на един бетонен електрически стълб, обозначен с червена маркировка. И така, с леко изкачване вървейки напред, описваме една голяма дъга и достигаме до скалното плато “Табия”, на което се намират останките от прабългарската крепост “Овеч”. Тя е била построена още през византийско време, а в по-късен период е развита и използвана от прабългарите, през Второто българско царство. По пътя към нея, вървейки по скалата, преминаваме през места със страхотни гледки към долината и гр. Провадия.

Продължаваме напред и заобикаляйки възвишението, пред нас в далечината се появява величественият железен кръст пред крепостта. Тук горе има и една дървена кула, от която се откриват страхотни гледки във всички посоки. Нататък достигаме до красивия дървен мост, който се простира над скалите и минаването по него остава един незабравим спомен. Той ни отвежда до останките на старата крепост, където е и краят на нашето пътуване.

3d панорамен изглед

Разбира се този маршрут може да се измине и по обратен път от крепост “Овеч” до скалния манастир “Шашкъните” (2,5 км). Ако изберете тази посока и сте паркирали долу на чакъления път, пред входа за “Овеч”, след това можете да се отбиете с колата си до едно страхотно местенце за пикник. Като се спуснете надолу по пътя, там, където той прави остър десен завой, има една странична отбивка. Тя ще ви отведе до малка приятна полянка, на която има изградени маси с пейки, както и масивно барбекю. Там ще откриете и красива чешма, до която се стига по интересно малко мостче.

Препоръки: Интересен и лек маршрут, изпълнен с култови места за разглеждане. Трябва да се има предвид, че по-голямата част от трасето преминава по отрит участък. В големите жеги вашето преживяване няма да е пълноценно. А, ако търсите още подобни места в близост, можете да допълните вашето приключение с посещение на монашеският скит „Св. Георги“ край с. Петров дол.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 4,5 км

Време за изминаване: 1:10 ч

Най-ниска точка: 45 м

Най-висока точка: 202 м

Изразходвана енергия: 370 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока