Красивата гориста местност е една от най-популярните части на природния оазис, разстилащ се по зелените хълмовете над град Шумен.

Лесопарк „Кьошковете“ се намира в най-западната част на града и предлага много приятни условия за отмора и спорт. Той дава началото и на няколко страхотни туристически маршрута, които разкриват едни от най-емблематичните забележителности на Шуменското плато.

Един от тях започва при красивата градска чешма „Боровец“, намираща се от западната страна на парка. Началото му представлява приятна пътечка, която навлиза дълбоко в гората и ви потапя плавно в прелестите на тази природна идилия. Съвсем неусетно ще достигнете асфалтирания път, изграден към впечатляващата пещера Бисерна, която е най-дългата и красива в този район. Трасето продължава нагоре, в обратна на нейната посока, и след само километър ще ви изкачи до връхната точка на хълма.

Там ще достигнете един разклон, където трябва да продължите по асфалтирания път наляво следвайки зелената маркировка. Но преди това запомнете мястото, тъй като на връщане маршрутът поема по горската пътека вдясно. Следвайки указателните табели лесно ще достигнете до едно от специалните места наоколо. То представлява впечатляваща панорамна площадка, разкриваща магнетичната красота на Шумен.

Преди да продължите нататък обаче, можете да потърсите още една интересна забележителност, която се крие в скалите отдолу. До нея се стига по обраслата пътечка, виеща се по ръба на възвишението. Тя ще ви преведе през митичните Хан Крумови порти – обширен комплекс от пещерни кухини, които са били обитавани в древността.

Маршрутът продължава по маркирания черен път, разпростиращ се по протежение на платото. Малко по-напред се достига до огромна красива поляна, която предлага идеални условия за пикник, спорт и игри. На нея има няколко обособени места за почивка и забавление на децата. Там е особено приятно през пролетта и дава уникална възможност да се потопите в неповторимата природна атмосфера на този живописен район.

А съвсем наблизо се намира и величествената „Шуменска крепост“, извисяваща се от най-стратегическата точка на Шуменското плато. Ако имате повече време можете да разгледате добре възстановените защитни и жилищни съоръжения на отбранителното укрепление. В историко-археологическия резерват е изграден също и закрит музей, който приютява много интересна колекция от артефакти открити в района. Те са датирани от различни антични периоди и разказват за битието на древните обитатели. А от панорамната площадка пред сградата на експозицията ще се насладите на страхотната гледка към града.

3d панорамен изглед

На връщане маршрута преминава през още няколко интересни места. За да ги откриете трябва да се върнете назад до разклона, който отбелязахме по-рано и да продължите по приятната горска пътека, следвайки зелената маркировка. Тя ще ви отведе до малката пещера „Русалка“, сгушила се в гъстите широколистни гори. Тя разполага с неголяма овална галерия, в чието дъно извира местната река Поройна. Наоколо са изградени няколко приятни места за отдих, а край тях има и красива чешма.

От тук надолу трасето става изключително леко и разтоварващо. В по-голямата му част са положени плочки, което го прави подходящо за изминаване и в по-мокро време. То се спуска плавно по речната клисура и достига изходната точка – парк „Кьошковете“. А алеята до там се нарича „Дендрологична пътека“. По нейното протежение ще имате възможност да се запознаете с различните представители на красивата горска флора, обитаваща природния парк. Освен това по нея има и няколко страхотни места, подходящи за семеен пикник и почивка.

Малко преди най-популярното от тях – заслон „Бигора“, се спотайва едно интересно и мистично скално образувание. Наречено е със страховитото име „Дяволското проходче“ и се намира вляво от трасето, в основата на близките скали. До него се достига по стръмна горска пътечка, която отвежда до висока и тясна цепнатина. Преминаването през нея не е особено трудно, а в нейния край ще откриете защо се нарича по този начин…

Препоръки: Шуменското плато е едно невероятно място за семейна разходка или спорт с близки приятели. Освен това, този неповторим район крие още много мистична красота, която си заслужава да бъде видяна. По южните му склонове се намират страхотните Осмарски забележителности, както и величественият „Ханкрумовски манастир“.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 8 км

Време за изминаване: 4:00 ч

Най-ниска точка: 300 м

Най-висока точка: 460 м

Изразходвана енергия: 600 kcal

GPS трак: изтегляне