По склоновете на Шуменското плато е изпълнено с безброй сакрални места, които изпълват сетивата с енергия, бликаща от мистичните недра на древността.

Едни от най-емблематичните забележителности, впечатляващи със своята загадъчна красота, се намират недалеч от село Осмар. Отправната точка към тях се намира в неговите северозападни покрайнини. Първата част от маршрута представлява сравнително добър черен път, който отвежда до подножието на Осмарските манастири. Само на около километър от селището се намира Рафиева чешма, където са изградени няколко дървени навеса. При тях има удобно място за паркиране, ако прецените, че можете да стигнете до там с вашия автомобил. В противен случай, можете да оставите колата си в края на асфалтирана улица.

В края на черния път ще се озовете на малка полянка, на която има идеални условия за пикник. На мястото са изградени няколко навеса, а наблизо блика ледената и кристално чиста вода на Манастирска чешма. От тук нататък започва и същинската част на приключението.

Напред следва една кратка и стръмна пътечка, която ще ви изведе при основите на огромна скална канара. В нея се помещава едно от най-популярните светилища в района – Костадинов манастир. Той е изграден на около 10 м над земята и в миналото до него се е качвало по дървени стъпала. Сега това става по стръмна метална стълба, която достига до входната ниша на манастира.

Изследователите предполагат, че е кръстен на цар Константин, управлявал по времето на Второто Българско царство. По този повод, в деня на „Св. Св. Константин и Елена“ – 21.05, тук на религиозно поклонение се събират много от жителите на с. Осмар. Духовното светилище се състои от три обширни помещения, всяко със свое специфично предназначение. Те оформят изящната архитектура на скалната обител, която притежава характерните за християнството елементи – олтар с абсида, иконостас, скамейки и др. Но най-силно впечатление прави частично запазеният оригинален иконопис, изобразен на вътрешната стена на църковната ниша.

3d панорамен изглед

А мистичната красота на това място не се изчерпва дотук. Горе на канарата се крие друго изумително творение – природен феномен Окото. Той представлява огромна овална дупка, оформила се на върха на скалата. До него се достига по две стръмни пътечки, разположени от двете страни на „Халката“. А изкачвайки се горе, освен на природната забележителност, ще се насладите и на невероятно дивата красота наоколо. От там ще забележите и следващите туристически обекти от това страхотно приключение. Това са двете огромни скали на изток, в които се помещават други два от Осмарските скални манастири.

3d панорамен изглед

По-близкият се казва „Диреклията“, идващо от турската дума дирек, заради прецизно оформената колона при неговия вход. Намира се високо в канарата и за съжаление не е достъпен. Другият е наречен „Подковата“ заради специфичната си форма. В него може да се влезе лесно по тясна скална пътека, обезопасена със здраво метално въже. А най-отгоре, от върха на скалата, ще имате възможност да се насладите на страхотната панорамна гледка към целия Осмарски боаз.

По необятното Шуменско плато има и други интересни забележителности, които си заслужава да посетите. Продължавайки разходката нататък, ще имате възможност да усетите още от неговата неизчерпаема красота. Маршрутът поема по билото и след около 1 км ще ви отведе до малка обрасла полянка, която се намира на около 200 м преди хижа „Букаците“. Там се намира отклонението към друга и малко популярна скална обител – „Манастира“. Малко по-нататък има табела, чиято позиция е малко подвеждаща. Още преди нея трябва да се отклоните по тясна пътечка, която след 50 м прави ляв завой и пресича плиткото дере. На отсрещната страна от клисурата се издига неголям скален масив, в който се помещава едно уединено духовно светилище.

То се намира високо над земята и се състои от две сравнително малки ниши. Едното помещение е изпълнявало функцията на църква, с характерните за нея атрибути – голям олтар с абсида. А другото представлява монашеско отделение. То е имало втори етаж, за което говорят квадратните жлебове в стените му. Но най-впечатляващото нещо в него се намира на преградната стена между двете църковни отделения. Там се крие древна автентична рисунка на елен, както и множество загадъчни символи. Благодарение на това, че мястото е слабо посещавано, те са се запазили в добро състояние до наши дни.

3d панорамен изглед

Другото интересно място в този район е местност Бобата, отстояща на 2 км в южна посока от хижата. Поемайки по чакъления път и наслаждавайки се на невероятната природа, неусетно ще достигнете един доста остър десен завой. На това място трябва да се отклоните по черния път, който поема наляво. Още малко напред ще се озовете на обширна поляна, където в древността е имало масивна крепост. За жалост сега са останали само руините на нейните стени. Най-интересният факт за укреплението е, че то е било защитено с цели две отбранителни линии. Те са възпрепятствали достъпа от северната страна на платото, а от южната то е естествено защитено от непрестъпни скали.

Именно до скалния венец ще ви отведе тясната пътечка, продължаваща напред в гората. А там се крие място, притежаващо една неповторима живописност. От ръба на Лобната скала ще се възхитите от магнетичната Осмарска панорама и щедрата фантазия на природата. Задължително спрете за почивка на този изключителен пиедестал, който е наречен „Трите дъба“ от местните жители.

За голямо съжаление, това е и най-далечната точка от маршрута. Следва приятно и бавно завръщане, което крие още малки изненади. За тази цел трябва да се върнете малко назад по чакъленото трасе. На около 150 м вляво от него започва обрасъл черен път, който постепенно преминава в горска пътека. Тя преминава последователно покрай Ловджийската чешма и една малка поляна, след което прави продължително и стръмно спускане, достигайки до началото на маршрута – навесите при Рафиева чешма.

Но още преди финала, на въпросната неголяма ливада, се спотайва и последната забележителност по трасето. Тя е разположена в масивните скали, намиращи се по склона на платото. Това природно творение е Осмарската пещера (Голямата Маара), която представлява обширна, почти перфектно оформена овална кухина. А входът ѝ, много приличащ на сърце, гледа на изток. Според изследователите, тя е част от древно тракийско мегалитно съоръжение. Доказано е, че мястото край нея е специално и особено енергийно. Не случайно на скалната площадка недалеч, са се извършвали древни ритуални церемонии.

*Абсида – полукръгла сводеста ниша, част от олтарната част в духовно светилище

Препоръки: Страхотен туристически маршрут, изпълнен с богато разнообразие от забележителности. За изминаване на пълната дистанция (след Осмарските манастири), е препоръчително да използвате навигация с GPS трака, който ще откриете тук. Там ще откриете също и алтернативен трак, който ще ви предложи достъп откъм Шуменската крепост. Трасето е с дължина от около 5 км и е обозначено с червена маркировка. А недалеч се намират и други скални светилища, заслужаващи вашето внимание. Едно от най-известните сред които е „Ханкрумовския манастир“.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 10 км (2,5 км до Осмарските манастири)

Време за изминаване: 5:00 ч

Най-ниска точка: 200 м

Най-висока точка: 460 м

Изразходвана енергия: 850 kcal

GPS трак: от Осмар, от Шуменска крепост