Лесопарк „Славеева река” е едно малко природно бижу, сгушило се под източните склонове на Балкана. То е вплело в себе си много зелена красота, обгърната в древни митични предания.

Очарователният градски парк е изграден в северната част на гр. Айтос и приютява в себе си зеленото поречие на Славеева река. Той предлага всички необходими условия за една пълноценна почивка сред природата. В неговите обятия се намират голям брой разнообразни атракциони, които предлагат интересни емоции за малки и големи. А в красивата гориста местност е изградена страхотна екопътека, която разкрива някои от най-причудливите скални феномени в околността. Тя предлага на любителите на горските преходи една уникална разходка, украсени с множество магнетични гледки.

Лесопарк „Славеева река”

Неговото начало дава етнографския комплекс „Генгер”, в който можете да разгледате интересни занаятчийски работилници, инструменти и сувенири, представящи нашата недалечна история. Приятната горска обстановка в парка е допълнена от различни места за отдих, спорт и забавления. А неговата добре оформена алея ще ви преведе по гористото поречие на реката, плавно въвеждайки ви във вълшебната му атмосфера.

В пределите на зеленото сърце на Айтос се намират още няколко привлекателни забележителности, които украсяват това приятно място за отдих. В неговата най-северна част се намира неголям язовир, който е любимо място на любителите на риболова. Но най-атрактивната от всички забележителности и любима на децата е местния зоопарк. Под прохладната сянка на дърветата, той е приютил разнообразни животни, някои от които свободно се разхождат по полянките му.

Екопътека „Славеева река”

Тя се намира в североизточната част на града, разпростирайки се по близките хълмове в околността. Нейното начало дава интересното и митично образувание Трите братя, извисяващо се респектиращо над гр. Айтос. То е образувано от три масивни скални къса, разположени близо един до друг, които наподобяват огромни човешки фигури. Тяхното съществуване е изпълнено с множество предания и легенди. Най-популярният мит за тяхното възникване е, че са били трима братя, които самоотвержено защитавали древното селище Аетос от многобройните нашественици. А стъпвайки по земята, тяхната тежка снага оставяла дълбоки следи по околните скали…

3d панорамен изглед

А именно тези величествени стъпки могат да бъдат видяни при следващия скален феномен, който се издига горе на хълма. Следвайки червената маркировка на трасето, неусетно ще изкачите невисокото възвишение. Там се огледайте за ясно различимата пътечка, която се отклонява вдясно. Не пропускайте да проучите къде отвежда тя… Определено няма да останете разочаровани. Защото ще се озовете на едно от най-емблематичните места на Айтос, където гордо е разперил криле символът на града – Орела (Аетос, на гръцки – орел). А там мястото е много специално и запленява със своята необятна свобода…

3d панорамен изглед

Малко по-нагоре, следвайки маршрута, ще достигнете и до внушителното скално образувание Казаните. Наречено е така заради многобройните дупки (щерни) по неговата нагъната повърхност. Освен с легендата за тримата братя, най-правдоподобната причина за тяхното възникване е, че те са оформени от древните траки, превръщайки магнетичното място в тяхно култово светилище.

3d панорамен изглед

Напред екопътеката продължава, като описва един огромен полукръг около местната мотописта, a на финала ще ви отведе до красивия лесопарк „Славеева река”. Трасето до там представлява добър черен път, по който липсва маркировка и указателни табели. Малко встрани, само на около 400 м в източна посока, е обособено едно много добро място за пикник и почивка. То се намира в близкия дол и може да ви предложи идеални условия за семеен излет, гарниран с вкусно барбекю.

И така неусетно ще навлезете в лесопарк „Славеева река“, в неговата най-североизточна част. Там ще откриете една чудесна горска идилия, допълнена с много добре устроена инфраструктура. Екопътеката продължава край чешмите, изкачвайки се нагоре по близкото възвишение. Но преди да откриете следващото емблематично място, можете да направите една релаксираща разходка из парка. А после, горе на хълма ви очаква една панорамна творба, изпълнена с много магнетична красота. Компания на която ще ви прави още един от символите на града – Козелът, чиято изящна скулптура е на възраст от цели 50 години.

Всъщност, точно това въздействащо място е краят на официалната екопътека. Но това съвсем не означава, че приключението трябва да завършва… Защото напред маршрутът поема по живописния ръб на платото, продължавайки на юг към началната си точка. Пътеката е изключително впечатляваща и изпълнена със страхотни гледки към Айтос. Тя се движи над природния парк и предоставя още една гледна точка към красивата и зелена околност в покрайнините на града.

Препоръки: Градският парк е едно страхотно място за семейна разходка, спорт и игри. А приятната екопътека е с ниска степен на трудност и ще ви преведе през някои от най-интересните места край Айтос. Имайте предвид обаче, че маршрутът в по-голямата си част не е подходящ за съвсем малки деца.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 5,5 км

Време за изминаване: 4:00 ч

Най-ниска точка: 140 м

Най-висока точка: 240 м

Изразходвана енергия: 400 kcal

GPS трак: изтегляне