Неговата кристална водна пелена се разлива буйно по стъпаловидните скали на реката, предизвиквайки неповторим захлас на ума и сетивата.

Впечатляващият водопад Докузак е разположен сред омайната природна идилия на Странджа, съвсем близо до Малко Търново. Събирайки бистрите води на многобройни карстови извори в района, той е най-големият и пълноводен водопад в този край на България. Намира се непосредствено до пътя за неголямото село Стоилово, което го прави изключително лесно достъпен. Висок е само около 5 м, но неговото обаяние е изключително въздействащо.

3d панорамен изглед

Мястото край водопада е изключително приятно и спокойно. На него е оформена обширна панорамна тераса, разкриваща запленяващата красота на природното творение от високо. А, ако разполагате с повече време, можете да се възползвате от масивното закрито барбекю наблизо. То е изградено под дебелата сянка на буйните и вековни дървета, присъщи за зелената разкош на Странджа планина.

В красивата гориста местност над водопада се спотайват още няколко интересни неща, откриването на които ще ви достави допълнителна доза емоции. Маршрутът до тях е приятно натоварващ и е обозначен със синя маркировка. Той започва на около 200 м преди водната забележителност и поема нагоре по стръмен черен път. На места по него се разливат малки водни изворчета, които превръщат похода в леко кално изпитание. Но това е сравнително кратък участък, който се преминава без особен проблем.

В най-високата точка на изкачването се достига до разклон, при който е поставен огромен мраморен къс. Трасето, което следваме поема надясно към малкия параклис „Св. Богородица“. Малко преди да стигнете до него ще се натъкнете на стар военен бункер. Той е доста добре запазен и респектира със своите внушителни размери. Обхваща приблизителна площ от 30х30 м и е с два отделни входа. Във вътрешното му пространство са оформени доста на брой сервизни помещения, свързани помежду си с тесни коридори.

Параклис „Св. Богородица“ се намира на 200 м след изоставеното военно съоръжение. Той е приютен от дебелата сянка на вековния Цер, израснал  на полянката пред него. Там има и няколко дървени пейки, които предлагат приятно място за отмора под мелодичните песни на горските птички. А съвсем близо се е спотаил малък ручей, чийто ледени води ще ви дарят с дива свежест и разхлада. Старото аязмо се намира в близкото деренце, а до него отвежда обраслата пътечка, започваща от храма.

На връщане можете да преминете през малко по-обиколен маршрут, който е изключително живописен и с подчертано планински характер. Той започва при голямата скала на разклона и се спуска от южната страна на хълма. Малко по-надолу се отклонява от черния обрасъл път и се превръща в стръмна камениста пътека. Тя преминава покрай стара мраморна кариера и достига сухото скалисто поречие на река Бигора.

Напред трасето става изключително приятно, следвайки каменистото речно корито. Не след дълго то ще ви отведе до голям карстов извор, бликащ от подземна пещера, който дава началото на един от притоците на река Докузак. Маршрутът продължава през красивата широколистна гора, следвайки буйния поток и извежда на асфалтирания път, на около 700 м преди водопада.

Препоръки: Красивата забележителност е идеално място за семейно посещение. Горският преход в района около него преминава през стръмни и скалисти участъци, което го прави неподходящ за малки деца. А наблизо се намира и красивата историческа местност Петрова нива, която също представлява интересно място за посещение.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 4 км

Време за изминаване: 2:30 ч

Най-ниска точка: 240 м

Най-висока точка: 360 м

Изразходвана енергия: 850 kcal