Това е един приключенски маршрут до малко известен, див и екзотичен плаж край Варна. Поемете смело към него и се насладете на дивата природа по пътя…

Днешното приключение ме отведе до един малко популярен и див плаж, който се намира на юг между поделение “Родни Балкани” и к.к. “Камчия”. Това е „Папаз кулак“ и нос Иланджик (Палеца), който се намира непосредствено до него. Оказа се много красиво място, заобиколено отвсякъде с гора. Самият плаж е трудно достъпен. До него може да се стигне по плажната ивица от комплекс “Камчия” от юг, както и по импровизирани стълбички, издълбани по скалите в неговата северна страна, преминавайки през гората.

И така, избрах за начална точка гората под вилна зона “Пазарлията”, която се намира малко след местност Боровец. В началото се тръгва по широк и приятен горски път, който криволичи през широколистна красива гора. След няколко километра маршрута преминава на асфалтиран път, който след няколко километра ни извежда от гората. Продължавайки с леко изкачване през открития участък достигаме до една пясъчна кариера вляво, която е най-високата точка на този маршрут. Тук се открива невероятна панорама във всички посоки. В далечината се виждат морето край Паша дере, местностите Кантара и Крушките, както и с. Приселци.

Малко след това достигаме до “кръстовище”, където асфалтираният път прави десен завой към главен път Варна – Бургас, излизайки в близост до с. Близнаци (при желание, можете да започнете маршрута от тази точка). Оттук на изток тръгват два черни пътя, като ние трябва да поемем по десния. Той навлиза отново в приятната широколистна гора, като след няколко километра започва леко спускане покрай обширен боров масив. А там, по пътя ще ви направи интересно впечатление цвета на почвата, който е червеникав.

И така, в края на спускането излизаме от гората достигайки до едно поле. Тук отново има няколко отклонения. Трябва да продължим направо. А вляво, съвсем на близо, на една полянка има стар заслон, а по-нататък се стига до едно малко дере, до което има изградена хранилка за диви животни. Дясното отклонение на това „кръстовище“ пък води до с. Горен Близнак.

Нататък продължаваме направо покрай полето и след около 600 м се отклоняваме вляво, тъй като този път отвежда до к.к. “Камчия”. Навлизаме отново в гората по широк черен път, който прави леко изкачване. Тук също е приятно за разходка, тихо и спокойно и се срещат най-различни животинки. Направи ми впечатление, че пролетта има доста костенурки.

На следващото разклонение продължаваме направо и не спираме да се наслаждаваме на дивата природа по трасето. Не след дълго започва стръмно спускане към морето. Тук през дърветата има красива гледка към плажа, а на юг погледа достига чак до моста на плаж „Шкорпиловци„. Надолу трасето описва голяма дъга и на финала достига до малка полянка с изглед към плаж „Папаз кулак“. Тук е идеално място за пикник и почивка – има изградена маса с пейки. А в околността има няколко перфектни места за къмпинг.

Самото слизането до морето става по издълбани стълби покрай една рибарска постройка. Долу се излиза до пояс от красиви камъни, стърчящи от водата. И пред нас се разкрива пълната романтика на плажа, който се разпростира на юг в подножието на високи и недостъпни скали, а на север гордо стърчи нос Иланджик, известен и като “Палеца”.

3d панорамен изглед

Препоръки: Този маршрут е много подходящ и за изминаване с велосипед. Подходящо време за изпълнение е през всички сезони. Без необходимост от допълнителна екипировка. Можете значително да скъсите разтоянието, ако тръгнете от асфалтираната отбивка към поделение „Родни балкани“, която започва на километър преди с. Горен Близнак.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 4/6

Обща дължина: 13 км

Време за изминаване: 1:50 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 159 м

Изразходвана енергия: 1050 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока