Обширната пясъчна ивица, намираща се съвсем близо до Варна, е една идеална възможност да се насладите на спокойствието и уюта на морето извън летния сезон.

Пешеходната разходка започва при речния пристан в центъра на комплекс „Камчия“. В близост до него има удобен паркинг, където да оставите автомобила и да се потопите в една приятна крайморска атмосфера…

3d панорамен изглед

Напред алеята продължава на изток и ще ви изведе до живописното устие на най-голямата наша река, вливаща водите си в Черно море. Там ще се озовете на прекрасния и пуст през зимните месеци бряг. Той е една малка част от най-дългата плажна ивица на родното Черноморие, която е с дължина от цели 12 км. На юг докъдето стига поглед се разстилат девствените Камчийски пясъци, завършващи с просторния плаж на Шкорпиловци.

А на север, морската ивица е защитена от гъсти широколистни гори, в които са изградени множество модерни хотели. По нейното протежение съществува асфалтирана алея, която ще ви предложи една релаксираща разходка, изпълнена с красиви гледки и зареждаща ви с приятни емоции…

Тук ще откриете и един малко известен факт за Камчийското крайбрежие. По протежение на цялата плажна ивица на север от устието, се простират три защитни вала от землен тип. Те са били изградени още по времето на Първото българско царство и са разположени на границата на горския пояс. Тяхната цел е да предотвратяват евентуалното нахлуването на Римските войски по посока на тогавашната столица Плиска. В наши дни те са добре запазени и загатват за сериозните мащаби на отбранителното съоръжение.

Продължавайки напред, се достига до мястото, където алеята навлиза сред дърветата и разкрива част от „гордостта“ на някогашният туризъм. Сред уютната горска атмосфера ще се натъкнете на доста стари бунгала, повечето от които са в окаяно състояние. Тук-там има и такива, които са реновирани и се използват през летните месеци.

Към края на маршрута, асфалтираната уличка отново достига до красивата плажната ивица, по която можете да се върнете обратно. А можете да продължите и още съвсем малко напред. Там ви очакват други изоставени сгради, както и един стар хотел с интересна архитектура. Малко след него се намира една стръмна пътечка, която се спуска на брега, в неговата най-северна част.

3d панорамен изглед

А напред се издига стръмният и непристъпен Черноморски бряг, зад който се крие още неподозирана красота… Там се спотайва един див и малко известен плаж, за който можете да научите в следната публикация – В търсене на нови хоризонти – плаж „Папаз кулак“.

Препоръки: Най-подходящото време, през което да се насладите на спокойствието и тишината на красивата крайморска природа, е през хладните месеци на годината.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 3 км

Време за изминаване: 1:30 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 30 м

Изразходвана енергия: 200 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока