В едни далечни дни, през много славни времена, когато българският възход е достигал три морета, великата столица е била една малка перла в короната.

Велики Преслав е втората българска столица, създадена от цар Симеон през далечната 893 г. Мисията, с която е била съградена, е да замени стария престолен град Плиска, превръщайки го в модерно християнско и културно средище. Това определя и неговата архитектурна визия, която го утвърждава като един от най-бляскавите за времето си градове в югоизточна Европа. Той е бил ограден с две масивни крепости стени, които са обезпечавали добрата му защита. Във външният периметър на селището са живеели обикновените жители, а зад втория отбранителен вал е бил обособен дворцовия център – място, обитавано от царя и приближената му свита.

3d панорамен изглед

Крепостта се намира недалеч от съвременния град Велики Преслав и е частично възстановена. В нейната най-северна част, където сега се намира църква „Св. Св. Кирил и Методи“, има удобен паркинг, от който да поемете на разходка из „златната“ епоха в нашата история. Там, в околността, се издига и добре възстановената крепостна стена, която впечатлява със своята внушителна дебелина. А на близо се намират и други интересни неща за разглеждане…

Поемайки по алеята в южна посока, постепенно ще преминете през всички важни за някогашното културно средище сгради. Силно впечатление прави големият брой църкви, разположени из целия район на средновековния Преслав. Интересното при тях е, че конструкцията на няколко от тях е кръстокуполна, което е новаторско за този род храмово строителство по нашите земи. Някои техни черти са били взаимствани от Византийските техники на градеж, като са добавени различни уникални елементи.

Подобен е архитектурният облик и при дворцовото строителство на втората българска столица. За разлика от Плиска, тук владетелският палат е бил значително по-голям. В него ясно са обособени няколко типа постройки: царски покои, тронна зала, базилика, стопански помещения, както и обширна баня. А под всичките сгради от вътрешния двор се е простирал водопровод за питейна вода, в комплект с ефективна керамична канализация.

В края на археологическия резерват, малко след южната порта, се намира и най-впечатляващата постройка на крепостта – Кръглата (Златната) църква. Със своята изящна конструкция, украсена с дванадесет белокаменни колони, тя е била уникален шедьовър за времето си. А сега, благодарение на добре възстановената ѝ конструкция, имате възможност да усетите мащабите на древното строителство.

3d панорамен изглед

В околността на Преславската крепост, само на около 3 км през гората, се намира древната духовна обител „Св. Пантелеймон“ – важна част от християнското вероучение през Х век. Съществува старо предание, че именно там цар Симеон се е оттеглил в уединение, напускайки своя трон. Старият манастир е дълбоко сгушен в прегрътката на резерват „Патлейна“ и достигането му пеша е интересно предизвикателство. Разбира се, до него съществува и асфалтиран път, но той би ви лишил от едно приятно горско приключение.

Пътеката към църковната забележителност започва малко след отклонението от главния път. Тя е добре означена с червена маркировка и следването ѝ не представлява никакъв проблем. Маршрутът на места е стръмен и превежда по хребета на невисок скалист рид. Това осигурява една натоварваща разходка, украсена с изобилие от живописни гледки. Една от които е на север, където далеч на хоризонта се разстилат познатите силуети на Шуменското и Мадарското плато.

В най-високата точка на маршрута ще излезете на малко открито пространство. Тук можете да спрете за глътка въздух, наслаждавайки се на впечатляващата панорама. Ще се възхитите от нестандартната извита форма на съвременната сграда на манастира „Св. Пантелеймон“, която се откроява сред гората. А, ако се огледате наоколо, лесно ще откриете и вертикалната галерия на пещера Голямата меча дупка.

На това място трасето прави остър десен завой и се спуска стръмно надолу, извеждайки ви в сърцето на защитена местност Патлейна. Преминавайки покрай няколко необитаеми постройки, ще достигнете до асфалтирания паркинг, намиращ се в подножието на древната духовна обител. Тя е сравнително добре съхранена и отчасти реставрирана. Обособена е на няколко нива и впечатлява с големите за времето си размери.

3d панорамен изглед

А малко по-нагоре се намира и съвременния манастир, до който се стига по стръмни каменни стълби. Ще ви направи впечатление, че християнската обител е почти необитавана и запустяла. За радост, в момента тече процес на обстойната ѝ рехабилитация. Но и в настоящият си вид впечатлява със своята внушителна и нестандартна конструкция.

Препоръки: Славната Преславска крепост е забележителност, която предлага една много приятна разходка назад във времето. А горският преход до местност Патлейна ще ви разкрие и част от природната красота на този необикновен район. Имайте предвид обаче, че маршрутът до старата духовна обител през гората, е със средна степен на трудност и не е подходящ за деца.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6 (4/6 – преминавайки по пешеходния маршрут)

Обща дължина: 5 км

Време за изминаване: 4:00 ч

Най-ниска точка: 120 м

Най-висока точка: 419 м

Изразходвана енергия: 500 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока