Екопътека “Мадарски конник” е страхотен туристически маршрут с голямо разнообразие от интересни места – множество пещери, скални параклиси, интересни скални феномени, както и изобилие от панорамни гледки. Пешеходният маршрут е кръгов и в края ни извежда отново в района на Мадарския конник, където също има какво да се разгледа. Екопътеката е много добре маркирана с червена маркировка и обозначена с указателни табели. Има два варианта на маршрута – по-къс и лек, който е подходящ и за деца, а вторият е по-дълъг и труден и е с повече приключенски характер.

Екопътеката започва вляво от входа за археологическата забележителност “Мадарски конник”. Първите 200 м се преминават по асфалтирания път посока гр. Каспичан. Малко по-нататък вдясно има черен път, на който е поставена бариера.

Оттам поемаме по него и с леко изкачване навлизаме в гората. Малко след това се появява и първата интересна забележителност – скален феномен Самотницата. Представлява огромен скален къс насред гората. Интересното е, че наоколо няма никакви други скали.

Пътеката продължава през гората и след около 500 м прави десен завой и навлиза в тясно дере. Тук, вдясно, е първата по трасето пещера – Тъмната дупка.

Съвсем малко след нея достигаме до скален феномен Сухия водопад – много интересно скално образувание, което някога е било водопад.

После продължаваме нататък, като се изкачваме по скалите вляво и горе достигаме до втората пещера – Дядо-Димовата пещера. Тя е проходима и се състои от две галерии свързани с нисък коридор. Във втората галерия има и друг вход, който се пада малко по-напред на екопътеката. А оттам се открива страхотна панорама към кв. „Калугерица“ и низината.

После следва леко изкачване през гората и се достига до разклон, от който започва по-дългият приключенски маршрут през местност Кирека. А ние завиваме надясно и по пътеката нагоре излизаме на Мадарското плато на красива полянка.

Тук продължаваме покрай гората и излизаме за кратко на удобен черен път. Малко след това отново поемаме по тясна пътечка вдясно от пътя, която следва линията на скалния венец. И така, вървейки по нея, тя ни отвежда до едно страхотно място. Тук има множество красиви скални образувания, а гледката спира дъха. Това е едно идеално място за снимки…

После продължаваме по екопътеката и достигаме началото на панорамните стълби, по които се слиза от Мадарското плато долу в археологическия резерват. Още малко по-нататък се намират останките на Мадарската крепост.

Ако имате още сили и желание за разходка, можете да продължите още около 10 минуни. В далечния край на крепостта туристическият маршрут продължава по “Тайната пътека”. Тя ни отвежда през гората до отсрещната скала на хребета, която се пада точно над Голямата пещера от Мадарския конник. Тук е поредната страхотна гледка към скалите и тяхното подножие.

3d панорамен изглед

След това се връщаме по обратния път, минавайки покрай крепостта и стигаме отново до стълбите. Те са малко стръмни, а на места има пейки, на които човек може да си почине, наслаждавайки се на гледките.

Е, ако ви се разхожда още малко можете да направите едно кръгче из забележителностите – култовия комплекс “Капище”, Голямата и Малката пещера,  Извора на Нимфите, както и скалния параклис „Св. Пантелеймон“.

3d панорамен изглед

И накрая, в близост до Мадарския конник има страхотна полянка за почивка, която се намира на около 200 м по пътя за с. Кюлевча, вляво от ресторант “Мадарски хан”. А тук, срещу ресторанта, има удобен и широк паркинг, където да си оставите автомобила преди разходката.

Препоръки:  Страхотна екопътека, наситена с много природни забележителности. Маршрутът е подходящ целогодишно и без необходимост от допълнителна екипировка. А, ако желаете повече приключенски преживявания, прочетете и продължението на маршрута из скритите места на „Мадарското плато“.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина:  около 6 км

Време за изминаване: 2:20 ч

Най-ниска точка: 264 м

Най-висока точка: 476 м

Изразходвана енергия: 430 kcal