“Пробитият камък” – мистичният страж над равнината

Изкачването до култовия комплекс “Пробитият камък”, ще ви предостави едно различно и уникално преживяване. Това е приключение, което ще ви мобилизира физически, а на финала, ще ви зареди и разтовари психически.

Мястото, където е сътворена тази скална забележителност е много специфично. Още древните племена са открили уникално ѝ разположение. Възползвайки се от това, те са издълбали почти идеален кръгъл отвор в скалата, който я превръща в нещо, като древна “обсерватория”.  С нейна помощ, безпогрешно са определяли сезоните чрез положението на слънцето. Най-изключителното свойство на този комплекс е, че по време на лятното слънцестоене, при изгрев и залез, слънчевият диск с феноменална точност се вмества в издълбания отвор.

Пътеката, която води до “Пробитият камък”,  започва точно до разклона за жп спирка “Равна”, близо до с. Венчан. Разстоянието от Варна до там е около 55 км.

В началото се поема по широк и тревист черен път, който преминава през горския масив. Малко след това трябва да се отклоните вляво по тясна горска пътечка, която е обозначена с купчинки от дребни камъни. Тя продължава напред покрай иглолистната гора, като постепенно започна да става по-стръмна. Още малко нагоре се достига до песъчлив сипей, осеян с дребни камъчета. Оттук нагоре вече става доста стръмно и предизвикателно. Можете да направите кратка почивка и да се насладите на красивите гледки наоколо. А “Пробитият камък” е все по-близо и близо.

Вече сте на финалната “права”. Още малко усилие и сте в подножието на култовия комплекс. И става все по-красиво и впечатляващо. А за да се качите горе на скалата, трябва да тръгнете на север и след около 20 м, ще достигнете до удобно място, където тя е по-ниска и качването е много по-лесно.

Тук на хребета, ще откриете едно уникално място – освен страхотната гледка към низината, ще забележите и три големи камъка със специфична форма. Те са издялани по специфичен начин, за да сочат към четирите посоки на света. В един от тях има издълбани дупки с квадратна форма, чийто стени също са ориентирани по този начин. А наоколо, са открити много рисунки и надписи, оставени от древните обитатели.

Е, ще дойде време и за връщане, но приключението още не е завършило. Като слезете от скалата и се спуснете малко по-надолу по склона, ще забележите една пътечка, която върви на север. Тя отвежда до отсрещния хълм и си заслужава да я изминете. До там се стига сравнително бързо (около 15 мин), защото пътечката е почти без никаква денивелация. Като стигнете съседното възвишение, ще имате удоволствието да се насладите на цялата прелест на това човешко творение – “Пробития камък”. А точно тук, може да се наблюдава и ефекта на това необикновено и мистично място –  по време на лятното слънцестоене, при залез, слънцето ще изпълни отвора в скалата и тя ще заприлича на едно “огнено” око.

Препоръки: Това е едно интересно и впечатляващо предизвикателство. Желателно за него е, да използвате подходящи обувки с голям грайфер. Изберете сухо и ясно време, за да се насладите максимално, на това въздействащо и уникално място.

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 1 км

Време за изминаване: 1:20 ч

Най-ниска точка: 59 м

Най-висока точка: 162 м

Изразходвана енергия: 50 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока