Неновски водопад или известен с името “Совата” се намира до с. Неново и недалеч от с. Невша. Висок е около 15-20 м и е на няколко нива. Много е красив и интересен, както и вечно зелен.

3d панорамен изглед

До него може да се стигне по два маршрута:

Вариант 1: Този маршрут е с по-висока трудност. Пътува се по-малко с автомобил, но следва повече вървене и ориентиране. Трябва да се стигне до с. Невша по магистралата. Преминава се през центъра на селото през нещо като кръгово кръстовище, завива се наляво и се поема в посока жп. гарата. Малко преди нея се отбивате от пътя вляво и поемате по черен път, който прекосява една рекичка по циментов мост и след около 500 м пресича жп. линията Варна – София през прелез. Веднага след прелеза се преминава през дървен мост, който е малко разбит, но проходим с автомобил и по черния път се достига до гората. Оттук нататък продължавате пеша на изток покрай гората и земеделското поле от лявата страна. След около километър завивате надясно следвайки извивката на гората и продължавате на юг през едно поле. На това място започва горската пътека водеща до водапада, която пролетта е доста обрасла. В този случай продължете покрай дърветата напред. Не след дълго полето свършва и вдясно има едва забележима просека, през която ще можете да навлезете в гората. Нататък пътеката се движи край дълбоко дере и в този участък не се ползва често, затова е доста обрасла  И така продължавайки по нея още километър и половина достигате до водопада. Ще останете възхитени от него… След като му се насладите продължавате напред. Нататък пътеката е много добре оформена и удобна. След леко изкачване достигате до покрайнините на с. Неново. Там в края на гората, пътеката излиза на поляна с голямо самотно дърво вдясно. Тук правите десен завой и продължавате нагоре по черния път. След около 300-400 м той ще ви отведе до красива борова гора. Тук в началото и има много удобен заслон, перфектен да похапнете след разходката. След това още малко напред по този път ще излезете горе на платото, от което има красива гледка към горските масиви и с. Неново.

При този вариант на туристическия маршрут можете да разгледате и още едно интересно място – скален феномен Голямото було.

Вариант 2: Трябва да преминете през гр. Провадия по посока Дългопол. Като излезете горе на платото завивате надясно и през селата Кривня (където се намира скален манастир „Чукара“) и Равна се достига до с.Неново. Там се минава през центъра на селото и от разклона се поема надясно. Така се стига до покрайнините и се излиза на черния път, по който поемайки надясно ще стигнете до самотното дърво в този случай вляво от пътя. Оттук е вече е лесно – надясно и леко надолу след километър ще откриете водопада, а наляво и леко нагоре до заслона. При този вариант се пътува повече с автомобил, но пък се върви по-малко, а пътеката до “Совата” от тази страна е по-удобна и проходима. Този маршрут е препоръчителен, ако сте с деца или сте начинаещ “изследовател“.

Препоръки: Приятен маршрут с малка денивелация и неповторим водопад, който води началото си от извор и е пълноводен целогодишно. Без необходимост от допълнителна екипировка. Ако изберете трасето през с.Невша е добре да сте с подходящи обувки и дълъг панталон, дори и през лятото.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина до водопада и платото: Маршрут 1 – 5 км,  Маршрут 2 – 3 км.

Време за изминаване: Маршрут 1 – 1:10 ч,  Маршрут 2 – 0:40 ч.

Най-ниска точка: 72 м

Най-висока точка: 249 м

Изразходвана енергия: 350 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока