Недалеч от с. Кривня край Провадия са застинали две сакрални места, които крият своето изключително въздействие върху сетивата.

За да усетите тяхната магнетична сила, трябва да достигнете до газовата станция на „Булгартрансгаз“ край селото (има указателна табела на центъра). Оттам се поема пеша през открито поле, което ни извежда до гората. Трасето продължава на североизток по горски път, който плавно се спуска надолу. Не след дълго се достига до един У-образен разклон. От него започват двата етапа на нашето приключение.

Етап 1 – Този маршрут ще ни отведе до едно впечатляващо природно творение – скална обител „Чукара“. За него се тръгва по дясното разклонение, което прави лек десен завой и преминава край една хранилка за диви животни. На това място удобният път свършва, и за кратко се преминава през гъст горски пояс. След него ще се озовете на малка полянка, на която има дървена кула. Можете да се покатерите на нея и да се насладите на гледката, която предлага от горе.

След това „пътечката“ отново навлиза в гората, някъде зад наблюдателницата. Тук е най-трудната част – преминава се през доста обрасъл с храсталаци участък. Но той е съвсем кратък и след него ще излезете на неголяма поляна, която се разпростира покрай скалния венец. Продължавайки напред, ще достигнете до малка скала в края. В нея има тесен проход, през който се слиза на уникална скална тераса. Цялостно, канарата прилича на голям кораб, а вие се оказвате на неговата палуба. При тихо време можете да стигнете до самия „нос“. Ще усетите приятният прилив на адреналин и особеното чувство за свобода. Остава само да разперите ръце и да си представите, че сте на перилата на „Титаник“…

3d панорамен изглед

След като се насладите на панорамата и усещането за лекота, можете да слезете в подножието на скалата. Това става по тясна пътечка от лявата ѝ страна. Малко по-надолу ще видите поредната интересна специфичност на мястото. В предната част ще забележите отвор, който преминава през носа на „кораба“ и наподобява котвен отсек.

А заобикаляйки скалния масив от изток, ще имате удоволствието да го видите в цялата му естествена красота. От тази страна има ясно оформен свод, под който се забелязват следи от човешка дейност. Високо над него се намират монасешките килии на скалното светилище „Чукара“. Повечето от тях са отделни килии, а само няколко са свързани в общо помещение. Всички те имат пряка видимост към други два манастира в околността – „Градище“ и „Св. Георги“. За съжаление нишите не са достъпни без алпийско оборудване. Но пък, това е позволило на няколко вида диви птици да изградят свои популации в кухините.

Етап 2 – Той ще ни разкрие едно забулено в мистерия, специално място в този район. Маршрута към него започва от У-образния кръстопът в началото на приключението. Сега поемаме по лявото разклонение. В началото пътят е добре оформен и преминава край едно газово съоръжение. Напред постепенно преминава в тясна пътека и навлиза навътре в горския масив. Не след дълго започва леко спускане, където трасето става много приятно и добре оформено.

То ни извежда на обширна поляна обградена с гъсти гори. Продължаваме на север до достигане на шубраците. Тук ще се наложи да импровизираме, тъй като няма видим път. Ще трябва да се осланяме на навигацията. След навлизане навътре в гората и известно лутане, ще попаднете на древен път, който на места е добре съхранен. Той води до скалния масив в края на платото. И така вървейки, вече с нетърпение очаквате да излезете на открито. А, когато това стане, ще бъдете силно впечатлени. Пред вас ще изникнат огромни стъпала, издълбани в скалите.

3d панорамен изглед

Слизайки по тях ще се озовете на едно внушително и загадъчно място. То изумява със своите мащаби и „архитектура“, надминали времето си. Представлява огромна скална площадка с дължина от 100-120 м и ширина между 6-10 м. Стените ѝ са перфектно оформени, и са с безупречни прави ъгли. Изглеждат идеално отвесни, а на места са високи до 4 м. За да се постигне това перфектно съвършенство, скалите са издялани изцяло на ръка.

Разглеждайки ги отблизо, ще останете малко изненадани – в тях се забелязват древни фосили, което показва, че някога това е било дъно на океан, въпреки голямата си надморска височина. А отдолу под канарата се крие огромна ниша, до която се стига през гъста и буйна растителност. Там се откриват следи от „по-съвременните“ посетители на това светилище.

Интересното е, че подобни строителни линии и форми се забелязват и на друго свято място. Това е недалеч оттук при с. Рояк, където се помещават Рояшките скални манастири.

Препоръки: Един страхотен приключенски маршрут, изпълнен с много мистика и емоции, в неповторимият стил на „Индиана Джоунс“. Най-трудната част е преминаването през обраслите участъци по трасето. Ще ви е необходима връхна дреха, ако искате да се предпазите от ожулвания. За първата част, използването на навигация е препоръчително, а за втората – почти задължително!

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: Е1 – 3/6, Е2 – 4/6

Обща дължина: Е1 – 2 км, Е2 – 1,7 км

Време за изминаване: Е1 – 0:40 ч, Е2 – 0:40 ч

Най-ниска точка: Е1 – 233 м, Е2 – 232 м

Най-висока точка: Е1 – 312 м, Е2 – 270 м

Изразходвана енергия: Е1 – 200 kcal, Е2 – 180 kcal

GPS трак: изтегляне

* Е1 и Е2 – Етап 1 и 2

* Посочените данни са за движение в едната посока

* Данните за Е2 са валидни за трасето след У-образният разклон