Този туристически маршрут ще ви отведе на един красив хълм край с. Венчан. Ще имате възможност да се насладите на интересни скални образувания и впечатляващи панорамни гледки. Тук има множество малки пещери и скални ниши, а в една от тях е изграден параклис „Св. Архангел Гавраил“.

Пешеходният маршрут започва в северните покрайнини на с. Венчан. Още от началната точка можете да се полюбувате на красотата на платото, което се извисява гордо над низината на Провадийска река.

Поема се по удобен черен път, който заобикаля възвишението и достига в подножието му от северната страна. Там, лесно ще откриете пътеката, която ще ви изведе горе – на разклона има интересна указателна табела.

Изкачването е леко и приятно, и завършва при една голяма скала приличаща на кораб. Край нея има поставена дървена стълба, по която се достига най-горе. А в канарата все още личат издълбаните каменни стъпала в древността.

След като излезете горе, ще се озовете пред скален параклис „Св. Архангел Гавраил“, който е изграден в една малка ниша. А на скалата встрани е поставен голям кръст, който се вижда чак от подножието. Има също и малка пейка за почивка.

Напред маршрута поема вдясно по скалния венец и е много живописен. Ще откриете един красив пейзаж, изпълнен с няколко малки пещери, красиви скални форми, както и впечатляваща гледка към низината.

3d панорамен изглед

Пътеката продължава по скалите и достига до южния край на възвишението, точно над с. Венчан. Тук панорамата е внушителна – пред вас се открива изглед към цялата равнина, от началната точка на маршрута, чак до Провадийското плато. А горе на склона гордо се вее националният трибагреник.

Следва леко изкачване от около 20 м нагоре до платото. Ще се озовете на обширна и равна поляна, която има идеално стратегическо положение. Обградена с почти непрестъпни скали и перфектен изглед във всички посоки, тя е била използвана в миналото за изграждане на отбранителна крепост. Според археолозите изследвали мястото, има следи от човешка дейност още от времето на древните траки. Открити са множество гробници, ръчно издълбани ниши, различни сечива и др. А през XIV век е била превзета и разрушена от османската войска. Сега могат да се забележат няколко каменни руини, които са заровени в земята. Това е и причината, тази красива местност да се нарича Калето.

След като прекосите поляната, ще достигнете до една голяма скала, през която има интересен „проход“. Преминавайки през него, ще се озовете точно над параклиса. Но преди това погледнете напред и се насладете на страхотната гледка, която се открива от тази позиция.

На връщане можете да се отбиете малко встрани от пътя, непосредствено преди да стигнете до селото. Там се намира Вълчова могила, която за съжаление е почти разрушена от иманяри.

Ако разходката не ви е изтощила напълно, наблизо има и други красиви места, които можете да посетите – култов комплекс „Пробитият камък“ или изгубеният Равненски водопад.

Препоръки: Приятен туристически маршрут, подходящ за цялото семейство. Трасето преминава изцяло по открит терен, което не го прави подходящо за изминаване при големи жеги.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 4 км

Време за изминаване: 1:20 ч

Най-ниска точка: 75 м

Най-висока точка: 301 м

Изразходвана енергия: 280 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока

seaboy

5 Коментара

Михаил Киряков

Забравили сте само да напишете, че до красивият хълм и скалните образувания ще стигнете ако преди това един сърдит човечец с червени очи по обедно време и пушка на рамо, който в последствие се оказа кмета на село Венчан (Димитър Димитров), не ви е препречил пътя с пушката си, за да ви каже, че сте нежелани, защото му разваляте ловният сезон и ако случайно решите да пренебрегнете „забележката му“, можело някоя съчма случайно да ви уцели. Това са думи от „готиният“ кмет на иначе наистина невероятно красивото село Венчан. За сметка на това „човека“ говори как искал да направи екопътеки, за да можело да се развива туризма в района. О да!

Отговори
Varnamaps

За първи път чувам за подобен проблем. Не съм се сблъсквал с този „кмет“, вероятно защото е било все още преди обяд… Но в мен буди недоумение, как някои хора смятат, че всичко им е позволено. Както и да е, ще ви предложа алтернативен маршрут, който заобикаля с. Венчан. Поздрави!

Отговори
Огнян

Страхотно място. Благодарение на този блог научих за него. И да наистина се стреля там, освен ловджийски гилзи намерих и бойни. Та въпросният кмет може и да е отправил съвсем добронамерено предупреждение. Супер спокойно и тихо място с уникални гледки. Пак ще отида след време.

Отговори
Георги Георгиев

Описаниятя от къде точно да се тръгне от селото не ни помогнаха с нищо и се качихме по стръмния склон. Добре че горе имаше един човек да ни обясни от къде точно се тръгва от селото. Може би за втори или трети път ни се случва от обясненията във вашия сайт,

Отговори
Varnamaps

Здравейте! Радваме се, че се възползвате от нашите маршрути. Може би не сте обърнали внимание, че в края на всяка публикация има подробна карта, на която ясно може да се ориентирате за местоположението на туристическия обект, както и трасето за неговото достигане. Нещо повече – в сайта има раздел с GPS траковете на всеки един маршрут, с помощта на който няма да имате проблем с неговото следване. Поздрави!

Отговори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *