Преживейте едно интересно приключение по малко известен туристически маршрут. Той ще ви отведе до място с впечатляващи скални образувания, запазили в себе си частица от времето.

Началната точка на маршрута е с. Рояк. край гр. Дългопол. Това е едно красиво селце, което се намира малко след гр. Провадия и на 45 км от гр. Варна. Началото на трасето започва в далечния край на селото при недовършените селскостопански халета. До там се стига лесно, като се следва главната улица, преминаваща през центъра. След това се поема по приятен черен път, който прави леко изкачване и после прекосява голям земеделски масив. А оттам можете да се насладите на необятната пространствена гледка, която се открива. Далеч на хоризонта се виждат полите на Източна Стара планина, както и най-високият връх в масива, който се извисява над всичко – връх Коджа кая (Голямата скала).

След около 2 км се достига до място, където пътят се разклонява. Тук има удобна поляна, на която можете да оставите автомобила, тъй като нататък трябва да се продължи пеша. Поема се по лявото разклонение покрай земеделския блок и се продължава към гората. Тук, покрай пътя, е пълно с боровинки и къпини, които са много сладки и са чудесно средство за тонизиране.

И така, след малко повече от километър се навлиза в горския масив. Тук трябва малко повече внимание, защото има едно отклонение вдясно, по което трябва да продължите. Следва малък, открит и обрасъл участък, пълен с вкусни къпини, а след него пак се влиза в широколистна красива гора. Нататък пътеката става много приятна и неусетно ви извежда до широка просека в гората, непосредствено до голям далекопровод. На това място се откриват страхотни гледки към низината под Стара планина и околните села.

Маршрутът продължава на около 30-40 м вдясно в отсрещната страна на гората по черен път, който по-нататък преминава за кратко в обрасла горска пътека. Тук по дърветата се появява остаряла жълта маркировка, с която можете по-лесно да се ориентирате за посоката. И така, вървейки през гората, достигате до крайната точка – местност Тъпаните край с. Китен. Специфичното име на това интересно място идва от характерният звук на тъпан, който издават скалите, когато се чука по тях.

Най-забележителната част от тази местност е един голям скален масив, в който има интересни скални образувания, както и скалната обител “Тъпаните” – Китен. А от скалната козирка ще се захласнете по живописните гледки към зелените равнини.

Горе по скалата има уникални естествени кухини, подобни на комини. Поради това този скален феномен е наречен “Комина”. А един от тях е дълбок около 3 м и в него е възможно да се слезе с малко повече умения.

А в подножието на скалите се намира скален манастир “Тъпаните”. Дотам може да се стигне по два начина. Ако се вгледате откъм западната страна на скалната канара, лесно ще откриете начин да слезете по скалните късове, наподобяващи големи скални стъпала. Другото, и по-интересно място, е от източната страна. Ще останете впечатлени от изсечените скални стълби, които са ползвали монасите, за да слизат до долу.

Самият скален манастир е на около 4 м над земята и е сравнително голям. Състои се от няколко килии на различни нива. А качването до него е изпълнено с малко повече адреналин и става трудно, по издълбани в скалата стъпала.

След като се върнете обратно горе на канарата, можете да продължите още съвсем малко напред. В края на скалата има една малка скална ниша, която може да се използва за укритие при внезапно влошаване на времето.

В този район има едно още по-впечатляващо място, което ви препоръчвам да посетите. Това са неповторимите Рояшки скали.

Препоръки: Един приятен и кратък туристически маршрут с малко повече изследователски характер. Може да се измине през всички сезони. Желателно е да се използва навигация с трак файла, който ще намерите в секция “GPS файлове”.

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 5,6 км (2 км с автомобил)

Време за изминаване: 1:00 ч

Най-ниска точка: 258 м

Най-висока точка: 313 м

Изразходвана енергия: 265 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока