Този туристически маршрут се разпростира из буйните гори край с. Боряна, недалеч от гр. Дългопол. Трасето е много добре маркирано и подходящо за интензивна разходка. По него ще се насладите на дивата природа в района, както ще откриете и няколко пещери, най-голямата от които е Козята, а за финал – интересният скален параклис „Св. Георги“.

Началото на приключението е добре означено с информационна табела и се намира малко преди с. Сладка вода. Поема се по черен път сред красиви земеделски поля, които дават началото на защитена местност Водениците. Тук някъде трябва да оставите автомобила и да продължите пеш напред към дерето.

Долу в него има интересно място, обособено за пикник, с дебела сянка и красив малък извор. А в близост под дърветата се намира и едно водопадче. Тук е малко влажно и не липсват комари, което е присъщо за такива места. Оттук нататък трябва да следвате жълтата маркировка. Тя е добре видима, а на места има и указателни табели.

Маршрута поема по дясното разклонение и продължава по тясна горска пътека, която навлиза навътре в гората. Лесно следвайки пътя, ще преминете покрай група големи камъни с разнообразни форми, „разхвърляни“ наоколо. Тук, терена е все още равен и много приятен. Но малко по-нататък започва стръмно изкачване, което ще ви отведе под най-интересната и голяма пещера по трасето – Козята пещера.

За да стигнете до нея трябва да се отклоните и да продължите още малко нагоре. Ще се озовете под скалите пред неголяма скална ниша. Очаквайки нещо по-голямо, ще останете леко разочаровани. Но всъщност това е само „предверието“. В далечния край ще откриете много тясна козя пътечка, която се движи по ръба на скалата и ви въвежда в същинската галерия на пещерата. Тя е с продълговата форма, нещо подобно на голяма тераса, и дължина над 20 м. От нея се открива красива панорамна гледка към низината на р. Камчия, а по тавана ѝ има множество гнезда на заселилата се лястовича колония.

3d панорамен изглед

По-нататък пътеката продължава под скалния венец и преминава покрай още няколко по-малки пещери. Едната от тях разполага с доста висок свод и може лесно да се разгледа. А скалите наоколо предлагат интересни и причудливи форми.

В един момент пътеката отново навлиза за малко сред дърветата, след което прави кратко и стръмно изкачване на платото. Там ще се озовете на малък скален нос, от който отново можете да се насладите пълноценно на красотите на района. Вдясно могат да се видят стръмните скали обграждащи руслото на реката, а в далечината стърчи връх Голямата Арковна, който също е едно страхотно място за разходка.

Това е най-доброто място за панорамни снимки. Напред маршрута навлиза в гората, предлагайки приятна прохлада в жегите. Терена е равнинен и лек, а природата наоколо изобилства от живот. Екопаркът е местообитание на някои видове редки птици, като египетски лешояд, белоопашат мишелов, скален орел и др.

Напред пътеката преминава през дълги горски участъци, редуващи се с няколко симпатични полянки. В края ще достигнете до място, където маркираното трасе завива наляво и поема надолу покрай малко „деренце“. Но вие трябва да продължите направо, достигайки до голям селскостопански блок. Преминавайки по лявата му граница ще достигнете до черен път, който прави ляв завой и навлиза в гората. Не след дълго ще се озовете на скалния венец, където има изграден удобен заслон и барбекю, идеални за пикник в приятна зелена обстановка.  А от ръба на скалите ще се насладите на красивата гледка към отсрещните хълмове, под които се е сгушило малкото селце Черни връх.

Преди да си починете обаче, остана още нещо интересно за разглеждане. Това е скалния параклис „Св. Георги“. Той се намира в подножието на скалите, точно под мястото, където се намирате. За да стигнете до него, трябва да поемете наляво по добре отъпканата пътечка, следвайки дървените стрелки. Долу ще откриете малка скална ниша, където местните хора са създали православен храм отрупан с множество икони. Има и голям свещник, в който можете да поставите запалените свещички.

Препоръки: Маршрут, подходящ за малко по-интензивна разходка сред природата. Не е препоръчително да се посещава непосредствено след дъжд, тъй като по него има няколко стръмни участъка, създаващи опасност от подхлъзване. А недалеч от красивата местност се намира малкото и китно селце Арковна, което крие някои интересни забележителности…

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 5 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 126 м

Най-висока точка: 321 м

Изразходвана енергия: 360 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока