На прага на Айтоския проход, сред китната планинска шир, се намират някои скрити места, притежаващи неподозирана сантиментална красота.

Изходната точка на това изследователско приключение е на около 2 км преди село Арковна. Трасето представлява добре оформен черен път, който прави плавно изкачване, предоставяйки ви красиви гледки към живописната околност.

Следвайки зелената маркировка, която в началото е оскъдна, ще достигнете до обширен земеделски блок. В неговия горен ъгъл все още личат останките от древна тракийска могила. Както обикновено, тя е била отдавна унищожена от иманярите. Сега от нея е останала една дълбока дупка, както и няколко масивни каменни плочи.

Още малко нагоре маршрутът раздипля своя облик, навлизайки в красивата и необятна гора. Трасето прави един обширен ляв завой и ще ви изведе до началото на най-стръмната част от изкачването. Спрете за малко при масивния заслон, който ще откриете лесно и се насладете още веднъж на обаятелната гледка.

Нагоре ви предстои кратко и интензивно предизвикателство. Тук маркировката става достатъчно наситена, което ще ви гарантира намирането на правилната посока. По пътеката ще срещнете различни по размер и форма скални отломки, покрай които можете да си вземете глътка въздух.

И така, накрая ще достигнете най-високата точка на това приятно приключение – връх Голямата Арковна (356 м). Ще се озовете на обширно и равно плато, изпълнено с буйна и девствена зеленина. Тази дива красота е част от защитена местност Тулумовата пещера. Името ѝ идва от едноименната пещера, която се намира в трудно достъпния склон на възвишението. Освен нея, тук горе се намират и останките на антична крепост. На места те са много добре запазени и издават мащабите на древното строителство.

В далечния край на гората ще откриете още едно впечатляващо място. То ще ви накара да се захласнете по открилият се пред вас природен шедьовър. В неговият долен край ще забележите сгушеното село Арковна, а вдясно, друго страхотно място за разходка – местност Водениците.

След това ви очаква продължително спускане по стръмна камениста пътечка. Малко по-надолу ще преминете покрай една естествена каменна стена. Тя е изпълнена с интересни скални форми и притежава свой специфичен чар. А, ако откриете тесния проход в нея, ще можете да я разгледате и от другата ѝ страна.

На финала, пътеката ще ви изведе при подножието на върха, в запустелите покрайнини на малкото селце. Там, само на около 400 м в североизточна посока, край пътя, се крие една безценна реликва, потънала в забвение. Това са два от царските вагони, пътували някога по нашите старинни железници. Те са били част от влаковата композиция на Цар Фердинанд и Борис III, а производството им датира от далечната 1909 г. На по-късен етап, по времето на социализма, са били ползвани като база за краткотраен отдих от служителите на БДЖ.

3d панорамен изглед

Сега старинната мотриса е оставена на произвола на времето. Районът, в който се намира, е див и запустял, а вагоните са потънали в разруха. Въпреки това, все още личи тяхната аристократична осанка. В купетата се набиват на очи оригиналната махагонова тапицерия, както и автентичните орнаменти и дръжки. 

След като разгледате тази туристическа атракция, трябва да се върнете обратно до мястото, където излязохте от гората. Там си заслужава да направите и друго авантюристично отклонение, като „форсирате“ близкият речен брод, намиращ се вдясно от пътя. Преминавайки край малък изкуствен водоем, ще се озовете на една от крайните улички на селото. В него ще откриете как умело са се вплели още минало и настояще. За да се пренесете в изминалия век, поемете по първата пресечка вдясно. Пред вас ще се появи старата ЖП спирка, която стои самотна и застинала във времето.

Ако пътешествието в миналото ви харесва, то можете да продължите още малко в тази посока. Пресечете ЖП коловоза и поемете по обраслата пътечка отсреща. Под красивите скални форми на близкия хребет, в който се помещава Козята пещера, прекосете полето в посока „10 часа“. След около 200 м ще достигнете до руслото на Голяма Камчия. Там ще откриете стария въжен мост, който виси изящно над реката. А преминаването по него ще ви достави тонизираща порция адреналин.

За съжаление вече сме към края на приключението. Сега остава да се върнете обратно до гарата и да продължите право напред, прекосявайки селото. Преминавайки през центъра, ще забележите и по-съвременното лице на Арковна.

Остава да изминете и последните 2 км, за да се върнете в изходната точка на тази интересна обиколка. А малко по-нататък, има едно добро място за хапване и почивка, добавящо подобаващ завършек на този ползотворен излет.

В този живописен район има и други страхотни места за релакс. Съвсем наблизо се намира една изключителна природна творба, която впечатлява със своето грациозно излъчване. Това е водопад Куза скока край с. Поляците.

Препоръки: Приятен изследователски маршрут с умерена степен на трудност. Ако търсите по-голямо физическо предизвикателство, можете да паркирате в селото и да изминете трасето в обратна посока.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 4/6

Обща дължина: 9 км

Време за изминаване: 4:00 ч

Най-ниска точка: 360 м

Най-висока точка: 50 м

Изразходвана енергия: 900 kcal

GPS трак: изтегли