Едно вълшебно място, в което желанието “да хванеш гората“ се сбъдва напълно.

Одисеята започва от една асфалтирана отбивка, която се намира вдясно, малко преди разклона за с. Аспарухово. Около половин километър по-нагоре е необходимо да оставите автомобила. След което, оттам се предприема леко изкачване, по широк черен път в посока на гората. А атмосферата в околността е специална – страхотни гледки и въздух, изпълнен с аромат на цветя, над които неуморно кръжат трудолюбивите пчелички…

 Малко по-напред следва да се отклоните по тясна и обрасла пътечка, която прави доста стръмно изкачване. Ще се озовете на голяма открита поляна покрита с билки, от която се оформя изключително живописна картинка към целия район. Това е едно от най-красивите места по маршрута. И в такъв миг, мисълта, която изниква в главата е: „За такива моменти живея“…

3d панорамен изглед

Оттук нататък, трасето продължава напред към връхната точка на възвишението, което носи името „Калето“. А то е много специфично – обградено от стръмни и непристъпни склонове, и подплатено със страхотна видимост във всички посоки. Това му придава невероятно стратегическо разположение. Възползвайки се от неговите дадености, още в средновековието, прабългарите са изградили голяма крепост наречена „Овчага“ (Манастирско кале). На по-късен етап е била използвана и от османската империя, а след това разрушена. Сега от нея са останали само руини, а на места могат да бъдат открити и останки от керамични съдове.

Малко след като подминете крепостните останки ще излезете на неголяма поляна. Тук има удобен заслон, подходящ за пикник и кратка почивка. Недалеч от него може да се стигне до ръба на скалите, откъдето отново да се насладите на неповторими гледки. А това под вас е скален масив, който представлява катерачески обект. В неговото подножие има голяма ниша, заради което местността е наречена „Манастира“. До там се стига по стръмна пътечка, за която ще стане дума малко по-нататък.

Напред, трасето продължава през гората, като не след дълго достига до скалния венец. Там пътечката се спуска по камъните и слиза от платото. Малко по-надолу ще преминете покрай един интересен горски ручей. Неговата вода блика от земята и се разлива свободно по склона. Тя е приятно студена и идеална за освежаване. А в големите жеги ще ви се стори, като „извора на вечния живот“.

След приятното разхлаждане следва леко спускане. Ще достигнете до един черен път, по който завивате наляво. Тук обстановката става още по-приятна – терена е лек и разтоварващ, а наоколо се носят красивите песни на пойните птички. И така неусетно се изминават следващите около 600 м. Там някъде, трябва да обърнете внимание на пирамидите от камъни, струпани край маршрута. Те указват мястото, където пресича една стръмна пътечка, водеща до катераческия обект в подножието на скалите.

Поемате наляво и след интензивно изкачване, ще се озовете под голям скален масив. Можете да се разходите под него и да разгледате интересните форми, образували се с времето. Ще откриете една много голяма скална ниша, вероятно ползвана в далечното минало, като монасешка обител. Наоколо има и други причудливи образувания. Едно от които е, голяма и овална дупка, наподобяваща трон, в която можете да си направите снимка.

Следва връщане по пътечката, като този път ще е по-леко, защото се спускате надолу. Подминавайки черния път, по който се движихте преди това, и следвайки „пирамидките“, ще достигнете до неголяма поляна в края на гората. Тук можете да се отдадете на заслужена почивка след горската разходка. На това място ще откриете страхотен заслон, красива пълноводна чешма, че даже и люлка…

Оттук започва и финалната „права“, по която ще достигнете началната точка на приключението. Трасето представлява удобен чакълен път, който се вие в подножието на склона и достига мястото, където сте оставили автомобила.

Препоръки: Интересен горски маршрут, с изследователска насоченост и средна степен на трудност. Подходящ за хора, падащи си по неотъпканите туристически пътеки. По трасето има стара жълта маркировка, но използването на навигация е препоръчително. А, ако имате желание за още екшън, можете да „покорите“ Чудните скали, които се намират съвсем наблизо.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 4/6

Обща дължина: 6 км

Време за изминаване: 2:50 ч

Най-ниска точка: 170 м

Най-висока точка: 393 м

Изразходвана енергия: 530 kcal

GPS трак: изтегляне