Старият храм е бил съграден на едно не случайно място, притежаващо неповторимо обаяние. Изникнал обгърнат в легенда, той е като един малък остров на вярата.

Малко познатата духовна обител е възникнала в едни много далечни времена, изтъкана в необикновени предания. Някъде около XVI век, в гъстите и диви тогава гори, няколко монаси-отшелници се натъкнали на малък чудотворен извор. Търсейки тишина и уединение, те се установили на това изключително красиво място, на самия бряг на морето.

Легендата разказва още, че през една страховита морска буря наблизо става корабокрушение. На сутринта след стихията монасите откриват само един оцелял, който стискал в ръка малка икона на светците Константин и Елена. В знак на почит към чудодейната светиня, спасила живота му, той помолил отшелниците да съградят малък храм, който да носи нейното име.

По-късно през годините, край аязмото монасите построили и неголям манастир, в който прекарвали своя уединен живот, подчинен на богослужение. Когато настъпила руско-турската война обаче, духовната обител била разрушена до основи. За щастие след няколко години двама братя от Велико Търново се заселват в свещената местност и със собствени сили и средства възраждат отново православния храм.

Едва в началото на миналия век, това почти недокоснато място започва постепенно да отстъпва на цивилизацията. Недалеч от манастира изниква малка винарна, а малко по-късно е построен и санаториум за деца. По този начин, малко по-малко, тихото и красиво място започва да добива популярност и плавно се разраства. И така, докато през далечната 1908 г. районът официално се превръща в първия морски курорт в пределите на нашата страна.

В наши дни това някога тихо и спокойно място се е превърнало в един модерен и добре устроен район за живеене и почивка. В курорта около духовната обител са изградени множество масивни хотели и заведения за хранене. А инфраструктурата на комплекса е добре оформена и предлага изобилие от възможности за приятни крайбрежни разходки.

3d панорамен изглед

Манастир „Св. св. Константин и Елена“ е сгушен в обятията на едноименния комплекс край Варна и сравнително малко хора подозират за неговото съществуване. Най-прекият път към него е по алеята, която започва от кръговото кръстовище и поема на изток към морския бряг. В нейният край се достига до малкия зелен парк, разположен зад хотел „Аквахаус“. И точно там, встрани сред свежата зеленина, изниква възстановената сграда на църковния храм.

Влизайки в неговия уютен двор ще се пренесете в една друга реалност. Малкото му спретнато дворче е обгърнато в тишина и разнообразие от цветя. То ще ви впечатли със своята богата многоцветна украса. А наред с малката автентична църква, ще откриете и чудотворния извор, за който се носят легенди…

3d панорамен изглед

Около манастирския комплекс е изпълнено с множество интересни места, предлагащи възможност за кратка и приятна разходка край морския бряг. Поемайки по алеята на север, ще откриете някои впечатляващи неща, които ще запленят вашето внимание. Там ще имате възможност да се насладите на изобилие от красиви панорамни гледки и да усетите неповторимия бриз на морето…

3d панорамен изглед

Препоръки: Недалеч от комплекс „Св. св. Константин и Елена“ е разположена много по-известната духовна обител Аладжа манастир, която предлага още една добра идея за разходка. Тя се намира сред красивите зелени гори на природен парк „Златни пясъци“, в който са оформени няколко много приятни екопътеки и маркирани маршрута.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 1,5 км

Време за изминаване: 1:30 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 20 м

Изразходвана енергия: 100 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока