Една идея за интензивна крайградска разходка, която ще ви преведе през малко познати и интересни места, които са били скрити пред очите ни.

Древната духовна обител „Света Богородица“  се намира в местност Пчелина (Сълзица), разпростираща се над Варненският квартал „Възраждане“. За да стигнете до нея поемете по циментовия път над бл. 59 и след около 700 м изкачване трябва да завиете вдясно. Малко след това ще се озовете на обширна и равна тераса с приблизителни размери 110х50 м. Там, пред вас ще изникнат внушителните останки на манастирския комплекс „Света Богородица“.  Основите му са добре запазени и почти изцяло възстановени от археолозите.

3d панорамен изглед

Ясно се забелязва уникалната архитектура на средновековния манастир. Тя е коренно различна от строителството в Плиска и Преслав през същото време в XIII-XIV век. Впечатляващо е и мястото, където той е разположен. От склоновете на Франгенското плато се е откривала невероятна гледка към древното селище Варна и голямото сладководно езеро, на чиѝто южен бряг е съществувало друго духовно светилище – раннохристиянската базилика край Аспарухово.

Някогашното име на тази местност е било Караач теке (Текето на черните брястове). Според древната легенда на един от брястовете била открита чудотворна икона на Богородица. След редица необясними и мистериозни неудачи да бъде преместена, най-накрая била пренесена с талига до центъра на селището. На мястото, където каруцата спряла, бил построен православен храм в почит на иконата. През годините това свято място се е преобразило в популярната днес църква „Малката Богородица“ в Гръцката махала. Но както в повечето предания и в това се оказва, че има частица истина. Преди доста време варненският реставратор Роберт Попов открива изображение под основния слой на иконата, което е датирано точно от XIII век.

След като си поемете въздух от интензивното изкачване имате възможност да продължите разходката си още напред и нагоре. Предстои да видите още интересни места и красиви гледки. Преминавайки през вилната зона и описвайки един голям кръг ще се озовете при кръстовището над Кауфланд (виж картата). През втората половина от маршрута ще се насладите на горския пояс над квартала, прекосявайки го по приятна и китна пътечка. А в края на приключението ще се спуснете през живописното дере очертаващо местност Кочмар. Тази обиколка ще ви откъсне за малко от забързания ритъм на градския живот и ще ви зареди с много позитивна енергия.

А, ако си падате по дългите преходи, бихте могли да се разходите по платото достигайки Балам дере над Алати, за което можете да прочетете тук. Или пък следвайки последователно червената и зелената маркировка да стигнете чак до Аксаковска панорама, което си е истинско предизвикателство. Ще откриете множество интересни места за пикник, както и впечатляващи природни пейзажи характерни за красивите гори край Варна.

Препоръки: За ваше улеснение, ако сте решили да направите кръговия преход използвайте GPS трака на маршрута, който се намира тук.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 4 км (до кръстовището над Кауфланд)

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 130 м

Най-висока точка: 250 м

Изразходвана енергия: 400 kcal

GPS трак: изтегляне