Планинският маршрут крие в себе си много природна красота, богато надарена с множество магнетични гледки, причудливи скални образувания и няколко древни тракийски светилища.

Живописната екопътека е кръгова и обхваща дължина от около 7 км. Нейно начало дава просторният двор на почивен комплекс „Усоето“, намиращ се в махала Усои. Малкото и спокойно селце е разположено в красивите северни поли на Източна Стара планина и се намира на минути път от град Елена.

Маршрутът в началната си фаза е доста стръмен и ще постави на изпитание вашата физическа подготовка. Навлизайки дълбоко в дивната широколистна гора трасето прави сериозно изкачване, отвеждайки ви до първата скална творба в района – Марков камък. Тя представлява един огромен скален къс с овална форма и причудлива нагъната повърхност. А най-интересното нещо, с което привлича вниманието, е неговото нетипично разположение. Появил се сякаш от никъде, масивното му „телосложение“ е поставено само върху няколко малки камъка.

След Марков камък добре отъпканата пътека продължава да се вие нагоре по склона. След кратко изкачване ще се озовете на нещо като неголяма панорамна тераса. Нейната атрактивна площадка се разстила върху голям скален масив, наречен Сечените скали. Мястото е много приятно и особено въздействащо. При ясно време от неговият пиедестал ще се насладите на невероятната природна красота към подножието на планината, разпростираща се чак до покрайнините на гр. Елена. А на изток – гордо се извисяват гористите хълмове на Стара планина, обградили техният величествен първенец – връх Чумерна.

За съжаление на едни и радост на други стръмното изкачване продължава, но остава още малко. Криволичейки нагоре, горската пътечка неусетно ще ви изкачи на хълма. Стигайки до неговия хребет, ще се озовете на още едно интересно място, изпъстрено с множество скални фрагменти. Някои от тях имат съвсем естествени форми, а други не толкова…

Това всъщност е най-високата точка на маршрута. Равносметката показва, че до момента сте изминали малко под 2 км, преодолявайки цели 350 м денивелация! Е, идва моментът и на лежерната разходка. Трасето продължава на запад и разкрива още потайни забележителности. Вдясно от пътеката се забелязват големи скални образувания, които неистово привличат вниманието със своите форми. А загадъчните символи по някои от тях разпалват въображението…

Малко по-нататък сякаш от нищото изскачат и най-причудливите скални образувания по екопътека „Усои“. Специфичните им и особено запленяващи форми не случайно са дали техните имена – Малката и Голямата костенурка. Освен това, техните гладки повърхности са набраздени от плитки процепи и цепнатини, досущ придаващи им облика на коруби. Въпреки че тези форми са естествени мястото, където се намират те, е обгърнато в някаква неизказана мистика. Може би тя се прокрадва в съзнанието от необяснимите щерни, много приличащи на тези в тракийското светилище „Чобрата“.

3d панорамен изглед

Всъщност едно подобно светилище, макар и съвсем „скромно“, се намира малко по-нататък. Разположено е вляво от пътеката и загатва недвусмислено, че целият този невероятно красив планински район притежава скрита енергийна сила. Самото светилище е оформено върху издължен скален масив, приличащ на буйна каменна река, чийто бързеи се разливат насред гората. А по неговата неравна повърхност могат да се забележат множество белези от древна човешка дейност.

За разлика от плавните и заоблени извивки на Марков камък и „Костенурките“, Раюв камък притежава напълно различен облик. Той е следващата и последна скална забележителност по маршрута. Намира се малко встрани от трасето и достигането му е една приятна отбивка от пътя. Неговата структура е „разломна“ и представлява съвкупност от множество натрошени каменни блокове с различни размери. Най-предните от тях се извисяват гордо на отвесния ръб на скалния рид и предоставят една страхотна панорамна гледка към непристъпните дялове на Балкана.

3d панорамен изглед

Това беше и последното скално образувание по екопътеката. След отклонението за Раюв камък маршрутът прави продължително спускане към махала Усои. В началото си трасето представлява тясна горска пътека, която малко по-надолу преминава в широк коларски път. А нататък природата намира с какво още да ви изненада…

В края, след около четири приятни часа в планината, ще достигнете западните покрайнини на Усои. На път към изходната точка се преминава през още едно интересно място от съвсем друго естество. Това е т. нар. Музей на науката, който е едно страхотна образователна галерия. В него са създадени малки технологични съоръжения, които демонстрират базовите физични закони и биха били интересни на малките любопитни туристи.

Препоръки: Екопътека „Усои“ е добре означена с табели и синя маркировка. По нея може да се поеме и от друга начална точка, която се намира на главния път Елена – Твърдица (виж картата по-долу). Тя е по-добрият вариант, ако имате желание да достигнете единствено скалната забележителност Марков камък или пък да изминете само част от маршрута.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 4/6

Обща дължина: 7 км

Време за изминаване: 4:30 ч

Най-ниска точка: 430 м

Най-висока точка: 777 м

Изразходвана енергия: 400 kcal