Красиви гледки, интересни скални образувания, приятни места за пикник? Ще ги откриете недалеч от морето, в живописният район на с. Чайка.

За да последвате този маршрут, е необходимо да се отклоните от главния път, малко преди табелата за селото. Поема се наляво по добър черен път, който може да се измине и с лек автомобил. Преминава се покрай една стопанска постройка, след която трасето продължава край голям земеделски блок.

Малко преди да достигнете възвишението, ще преминете покрай едно отклонение, водещо до много добро място за пикник. То представлява удобен ловен заслон, който е сгушен в гората от северната страна на пътя. Намира се на малка, уютна поляна, от която се открива красива гледка към близките хълмове над с. Рояк. В близост има и горска чешма, намираща се в плиткото дере под бивака.

Малко по-нататък, вдясно от маршрута, пред вас ще се изправи неголяма скала. Това е Канарата, която се явява най-високата точка в този район. Нейният връх е означен с малка пирамида, а от него ще имате възможност да разгледате цялата околност. Не е трудно да видите скалите край Провадия на север, както и източните дялове на Стара планина на юг. Там, ясно се откроява най-високият връх Коджа Кая, който има свой характерен профил, приличащ на морска вълна. Той също е много добра възможност за разходка, а покоряването му не изисква специална подготовка.

След като се полюбувате на панорамата, трябва да продължите още малко напред. Трасето прави ляв завой, и след леко изкачване ви извежда на съвсем малка полянка, която също може да се използва за пикник. От нея тръгва широка пътека на изток, водеща към близките скални образувания. Качването върху тях е лесно, а гледката от горе е особено въздействаща…Село Бозвелийско е в „краката“ ви.

В основата на скалния масив се помещава скален манастир „Канарата“. До него се стига по стръмна и обрасла пътечка, която започва малко след полянката. Ако слезете долу, ще откриете няколко естествени скални ниши, както и още една, която се намира високо над земята. Тук скалните форми са много красиви, а покрай древната обител могат да се забележат прабългарски руни и символи, издълбани през различни епохи.

3d панорамен изглед

Препоръки: Лек туристически маршрут, изпълнен с много красиви гледки. Подходящ е за семейна разходка, с изключение на слизането до скалния манастир. Можете да го съчетаете с посещение на едно, още по-красиво място наблизо – Рояшките скали.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 3  км

Време за изминаване: 1:20 ч

Най-ниска точка: 244 м

Най-висока точка: 306 м

Изразходвана енергия: 200 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока