Горската пътека отвежда дълбоко в зелените дебри на Странджа. Нейната образователна цел разкрива богатия и пъстър живот, изпълнил душата на планината.

Красивата гориста местност Марина река е разположена в източните склонове на една от най-магнетичните наши планини. Тя е съхранила в себе си богата палитра от редки растителни и животински видове. На нейната територия са намерили своя дом едни от най-големите площи листопадни гори с вечно зелен подлес в целия ЕС. За да бъде съхранен този уникален дар от природата, районът е обявен за защитена територия през 1991 г.

Тази изключително рядка и зелена мантия, обгърнала тази част на Странджа, е приютила някои от типичните за планината растения като странджанската зелениката, странджанското бясно дърво, Колхидски джел и др. Този пъстър и обагрен природен оазис е украсен и с множество защитени животински представители, някои от които са: шипоопашата костенурка, смок-мишкар и дългокрака горска жаба.

Въпреки че този необикновен район се спотайва в дебрите на планината, той е само на около 12 км от нашето красиво Южно Черноморие. Поради тази негова даденост, мястото е лесно достъпно и много подходящо за един кратък и приятен горски излет. Екопътеката е обособена като кръгов маршрут, чието начало се намира на главния път Царево- Малко Търново.

Трасето, което представя едни от най-ценните неща в този изключителен район, отвежда до дълбокото дере на Марина река. В неговата зелена прегръдка е обособена нестандартна класна стая на открито. Тя е разположена на малко островче, сред виолетовите цветове на Зелениката. Това създава една невероятно приятна атмосфера, много подходяща за организиране на зелени училища, така радващи любознателните малчугани.

3d панорамен изглед

Екопътеката продължава още малко напред, следвайки живописното корито на малката рекичка. По него са се оформили няколко малки водни скокове, които допълват обаятелното природно изобилие. Както при повечето магнетични места в Странджа планина и тук е изпълнено с необяснима загадъчност…

Малко след водните стъпала пътеката поема нагоре през гората. Следва едно леко натоварващо изкачване, което ще ви изведе в началото на маршрута. Този участък е по-малко отъпкан и леко тревист. Ако сте със съвсем малки деца, може би ще е по-удачно да се върнете назад, по вече познатия път.

Препоръки: Екопътека „Марина река“ предлага един приятен и средно натоварващ маршрут. За да усетите пълната магия на Странджа, изберете да я посетите през пролетта. Точно тогава цъфти тамошната Зеленика, създавайки една неповторима лилавоцветна феерия. Тя краси и други части на зелената планина, които крият още от нейното неподозирано обаяние. Магнетичното растение се среща и край близкото село Кости, където се спотайват още интересни места. Това е малкото симпатично водопадче Казанчето, както и тайнствената пещера Света Марина.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 2,5 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 190 м

Най-висока точка: 260 м

Изразходвана енергия: 200 kcal

GPS трак: изтегляне