Този планински край разкрива палитра от история и красота, сътворена от безброй забележителни места. Места, които обрисуват китната душа на нашата страна.

Внушителният Христовски водопад е рожба на спокойната планинска река Мийковска. Нейните бистри води бликат от северните склонове на връх Чумерна – първенецът на Елено-Твърдишката планина. А по нейното долно поречие са се образували впечатляващи каньоновидни форми, които са чудесно място за един кратък излет сред природата.

Именно в шепата на такъв красив каньон се крие и един най-широките водни падове в България – Христовския водопад. Той се намира край малкото селце Христовци, на минути път от популярното туристическо градче Елена. Достъпът до него е изключително лесен и приятен, което ще ви подари една кратка и много зареждаща разходка.

Специфичното за маршрута към водопада е, че започва край близкото до него селище Руховци (виж картата в края). След паркинга недалеч от селото, трасето се отклонява от главния път и за кратко следва дълбоката и почти отвесна клисура на реката. То е с дължина около 1 км и представлява широк черен път, който се изминава на един дъх. По него неусетно ще достигнете неголяма обширна ливада, а пред погледа ви ще изникне каньонът, озвучен с характерния мелодичен грохот на водопада.

Край него има няколко добре оформени пътеки, едната от които ще ви изведе на самата скална „тераса“. Тя притежава впечатляваща ширина, може би една от най-големите в нашата страна. При по-сух сезон ще имате възможност да се разходите по нея любувайки се в максимална степен на това природно творение. А от ръба на неговия воден праг се разкрива и цялата магнетична красота на речния пролом, чиято природна картина е рисувана милиони години.

Другата и малко стръмна пътека ще ви спусне на дъното на каньона, където се разливат буйните води на Христовския водопад. Тя започва малко по-назад, точно при старата циментова площадка, и извежда при каменистото легло на реката. Остава само да преминете причудливата скална „бариера“ и да се насладите на обаятелното представление на изящната водна феерия…

3d панорамен изглед

Всъщност има още една различна гледна точка към водопада, от която си струва да му се насладите отново. Тя обаче е значително по-екстремна и не е подходяща за малки деца. За да стигнете до нея, е необходимо да „заобиколите“ реката през Руховци и прекосите скромното село Христовци. В неговите най-южни покрайнини има горска пътечка, която извежда до самия ръб на каньона, на отсрещния стръмен бряг. Последните метри от нея са обезопасена с метално въже, тъй като мястото крие опасност от падане. Но гледката, изпълнена с адреналин, определено си заслужава…

Живописният район край Елена, както и самият град, предлагат още много красиви и интересни места за разглеждане. Близо до центъра на курортното селище е обособен архитектурно-историческия комплекс „Даскалоливницата“ , който с право е заслужил мястото си в 100-те национални туристически обекта. В неговите предели, освен действащата църква „Успение на Света Богородица“, попадат и три стари музейни обекта: църква „Св. Никола“ – която е най-старата в района, Камбуров хан, и разбира се „Даскалоливницата“ – първото класно училище в България.

Районът на подбалканското градче изобилства и от впечатляващи природни дадености, които предлагат идеална възможност за една ползотворна туристическа обиколка. Освен Христовския водопад, в околностите на Елена се крият още няколко привлекателни забележителности. Някои от най-интересните сред тях са:

Мемориален комплексВълчан войвода“ – намира се край село Раювци, разположено на брега на язовир „Йовковци“. Той е първият по рода си паметник на страховития хайдутин, възхваляващ неговото митично величие. Недалеч от него е разположен и Раювския кромлех, който някои с право наричат „Българският Стоунхендж“.

3d панорамен изглед

Къпиновски водопад – той е една красива и изключително достъпна забележителност, разположена в живописните поли на Еленския Балкан. В района на водопада има още няколко интересни места, които ще ви пренесат за кратко в едни забравени времена. Край водната творба се помещава старата обител на Къпиновския и Плаковския манастир, в които все още се усеща духът на миналото. А недалеч оттам се спотайват и останките на впечатляващ римски мост, който връща мислите към една отминала епоха.

Екопътека „Усои“ – един е много приятен туристически маршрут, разкриващ скритата красота на северните склонове на Източна Стара планина. Той е със средна степен на трудност и ще ви преведе през някои малко познати скални образувания, обгърнати в необяснима мистика.

Препоръки: Това е един много лек и приятен туристически маршрут, подходящ за цялото семейство. Ако решите да погледнете водопада и от ръба на каньона, бъдете много внимателни. Мястото там е опасно, а посещението му след дъжд не е препоръчително.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 1 км

Време за изминаване: 1:00 ч

Най-ниска точка: 360 м

Най-висока точка: 390 м

Изразходвана енергия: 100 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока